Janne Fret van De Taaltoren legt je je uit waarom de ontwikkeling van kinderen niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Als logopediste weet ze als geen ander hoe de taalontwikkeling en uitspraak bij jonge kindjes verloopt. Naast deze onderwerpen hoor je ook nog andere professionals zoals psycholog… read more
In deze aflevering deelt Isabel Witters wat je kan doen met spraakapps. Welke kinderen hebben hier baat bij? En hoe werkt het juist? Houdt het dan de taalontwikkeling niet tegen? Nee hoor! Isabel vertelt je meer in deze …
Vanaf welke leeftijd zeggen kindjes woorden? Hoe werk je aan een R? Mijn kindje zegt “bruf” ipv “brug”. Wat nu?
Op al deze vragen krijg je een antwoord in deze aflevering.
Veel luisterplezier!
Liefs, Janne
In deze aflevering horen we Sabine Verhemeldonck, logopediste en expert in motorische spraakstoornissen. Samen met Janne discussieert ze over de …
In deze aflevering horen we Fien Daels, psychotherapeut en psychologisch consulente, over hoe je kinderboeken kan gebruiken als tool om emoties te …
Kinderen met een uitspraak- en/of taalprobleem hebben problemen met uitspraak en taal. Toch? Of is het meer dan dat… In deze aflevering hoor je twee getuigenissen van ouders van kinderen met een taal- en of …
Stress is iets wat we allemaal wel eens ervaren. Maar is deze stress altijd van onszelf? Kan stress doorgegeven worden van generatie op generatie? Wat voor invloed heeft stress en hoe pak je dat dan aan?
Eline Claeys, …
Communicatie is ontzettend belangrijk. Het is de basis van taal en noodzakelijk voor onze kindjes om zich in deze maatschappij te ontplooien.
In deze aflevering deelt logopediste Isabel Witters enkele manieren om de …
Kim Calomme deelt haar ervaringen met borstvoeding en haar visie op “je kind volgen”. Zo voedt ze al 7 jaar onafgebroken, slaapt ze in een familiebed …
Hoe leren kinderen eigenlijk? Hoe kunnen wij als ouders een goed voorbeeld geven? En hoe kunnen we leerkansen van kinderen optimaal benutten? Fien …
Koken met jouw kindje(s). Klinkt dat als hemel op aarde... of eerder als horror?
Ellen van Pomme deelt hoe je start met ‘samen koken’, wat de voordelen zijn van koken met kinderen, samen naar de supermarkt gaan en het …
Emoties zijn erg belangrijk, maar geven we hier wel aandacht aan op de juiste momenten? En begint het bij onze kinderen of kunnen wij als ouders hier …
Hoera! De podcast bestaat 1 jaar én Janne wordt 30!
Daarom een persoonlijke aflevering met 30 levenslessen. Benieuwd? Luister nu naar onze nieuwste aflevering van Vanzelfsprekend.
Veel luisterplezier!
Liefs, Janne
Taal leren is niet altijd vanzelfsprekend. Soms gaat het heel makkelijk, soms ietsje moeilijker. Twijfel je soms over de taalontwikkeling? Durf jij nog niet goed zeggen of het gaat om een taalachterstand of een …
Beeld je even in. Het is maart 2020.
Ik was hoogzwanger, ik zat in een rolstoel, corona brak uit, mijn logopediepraktijk moest sluiten, mijn peuter …
Hoe lok ik de meeste woordjes uit bij peuters? Wel, dat is met verbale routines. Maar… wat is een verbale routine? Wat zijn de voordelen van zo’n verbale routine? Hoe zet je ze op en wanneer kan je ze gebruiken? Dat …
De eerste klankjes van een kind zijn fantastisch om te horen. Maar welke klankjes kan je eerst verwachten? Is daar een reden voor? En welke woordjes kan je uitlokken wanneer jouw baby klankjes begint te maken? Dat hoor …
Janne en Lies delen enkele grappige anekdotes uit therapiemomenten ter ere van de Dag van de Logopedie. Wat behandelt een logopedist eigenlijk allemaal? En wat is het mooiste compliment dat je aan je logopedist kan …
Het eetmoment bij peuters en kleuters is soms een strijd. Maar wanneer spreken we van een moeilijke eter? Hoe geef je een gezonde lunch mee naar …
Vanaf welke leeftijd stotteren kindjes? Wanneer heb je therapie nodig? Hoe leg je uit aan je kind wat stotteren is? Is stotteren eigenlijk erg? En stotteren kindjes soms meer thuis dan in de klas? Op al deze vragen …
Communicatieniveaus, wat zijn dat? Volgens het ouderbegeleidingsprogramma Hanen zijn er 4 niveaus waarin we kindjes kunnen onderverdelen. Is jouw …
Loes van Alta Musica legt uit hoe de lessen ‘Muziek Op Schoot’ in zijn werk gaan, wat het belang is van muziek op jonge leeftijd en hoe je …
We nemen als ouder vaak verschillende rollen aan. Ben jij een tester, een entertainer, een druk baasje of een regisseur? En hoe kan je van rol …
Hoe verwerken kindjes prikkels? Is er zoiets als prikkelgevoeligheid of hoogsensitiviteit? Hebben kindjes verschillende manieren om prikkels te verwerken en te uiten? Wat is een sensorisch profiel en waar kan je …
Gelukkig nieuwjaar! Ik ben persoonlijk enorm fan van 'een nieuw begin'. Maandagen, de eerste dag van de maand, 1 januari, ... Maar ik besefte enkele jaren geleden dat goede voornemens misschien toch niet zo mijn ding …
Lieve luisteraars
Wat een avontuur! Sinds mei staat er elke week een nieuwe aflevering klaar, soms met gasten, soms alleen ik. Jullie luisterden …
Zelfliefde, mild zijn voor je kinderen én tegelijk mild zijn voor jezelf: het is een hele opgave voor iedere mama of papa. Voor elke persoon in het algemeen, weet zelfliefdecoach Lies Deboiserie van Licht Coaching te …
Slaaptraining, daar heb je als mama of papa misschien al van gehoord. Maar kende zindelijkheidstraining ook al? Nathalie Schittekatte van Snuggles & Dreams en Snuggles & Potties neemt je mee in enkele do’s & …
Thuis staat de mond van je kind geen vijf minuten stil. Maar op school? In de muziekschool? Of op de scouts? Daar komt er geen woord uit. Klinkt dat …
Ik stotter. Misschien wist je of hoorde je dat al. Of misschien ook helemaal niet. Een stottertherapeute die zélf stottert? Jawel! En ik ben er trots op ook. Al heb ik daarin een hele weg afgelegd. In podcastaflevering …
In de laatste aflevering van onze minireeks ‘Heerlijk eerlijk’ laten we een papa aan het woord. En niet zomaar eentje. De papa van mijn kindjes, Dylan. Hij vertelt hoe het ouderschap hem veranderd heeft én hoe het hem …
Waarom noemen we kinderen die Frans-Nederlands worden opgevoed ‘meertalig’, maar kinderen die Arabisch-Nederlands worden opgevoed ‘anderstalig’? Een klein verschil met een hele andere connotatie.
Ik vroeg het aan Siham …
Soms loopt je bevalling vlekkeloos. Eindelijk heb je je kindje gezond en wel in je armen. Of toch niet? Lore, mama van Nona (6,5) en Billie (3) vertelt in deze aflevering van ‘Heerlijk Eerlijk’ over maanden van …
Je bent zwanger en in de zevende hemel! Maar wat als die droom plots verandert in een helse nachtmerrie, waarin het leven van jou én je ongeboren kindje op het spel staat? Het overkwam Ellen, ondertussen mama van twee …
Wat als je voelt dat er iets mis is met je kindje, maar niemand naar je luistert? Het overkwam Tine, bewust alleenstaande mama van haar zoontje Louis (5,5). In de tweede aflevering van onze minireeks Heerlijk Eerlijk …
Niet alleen alle kinderen zijn verschillend, ook alle ouders. Bij De Taaltoren geven we die diversiteit maar al te graag een stem in onze minireeks Heerlijk Eerlijk! Vandaag aan het woord: Linne, bewust alleenstaande …
Geen twijfel aan: voorlezen is superbelangrijk voor de taalontwikkeling van je kindje. Maar … Wat als hij nooit stil blijft zitten en luistert? Wat als hij gewoon door het boekje wil bladeren? Wat als dat boekje hem …
Misschien zit jouw kindje vaak in W-zit? Noah wel, tot kinesisten en ergotherapeuten me er op Instagram over aanspraken dat het eigenlijk niet zo goed is… nu én later. Waarom zit je kindje beter NIET in W-zit? Welke …
“Nee mama, dat is wel geen vliegtuig he!” Stampvoetend stormt je kindje weg. Je herkende niet wat hij had getekend…
Ligt jouw baby graag op zijn buik? Of schreeuwt hij moord en brand … zoals Emma? Kruipt hij lustig rond? Of vindt hij poepschuiven veel leuker … …
Als logopedist(e) ben jij waarschijnlijk DOLENTHOUSIAST over vroege taalontwikkeling bij kindjes. Maar eerlijk? Er komen ook veel vragen op je pad. Dingen waarover je twijfelt. Zaken waarvan je niet precies weet hoe je …
Een goeie mama of papa zijn is niet altijd even gemakkelijk. Dat weten we allemaal. Er komt zoveel op je bord, ook dingen waar je niet altijd alles over weet. Zoals de taalontwikkeling van je kind bijvoorbeeld. “Hij is …
Merk je dat je kindje vaak met zijn mondje open zit, speelt of slaapt? Dat hij/zij nooit uitgeslapen lijkt, ook al slaapt hij goed? Dat hij/zij tijdens de dag superactief is?
Misschien zorgt zijn mondademhaling wel voor …
Aan alle mama’s in welke vorm dan ook: Fijne (Antwerpse) Moederdag! Het perfecte moment om mijn eigen mama, Greet, eens aan het woord te laten in de podcast. Deze keer geen uitspraaktips of kleuterpraat, wel …
Misschien heb jij het ook al gemerkt: de wachtlijsten bij sommige logopedisten met een specialisatie in fonologie zitten eivol. Gelukkig kan jij met …
Autistische kleuters en peuters communiceren niet abnormaal. Ze doen het gewoon anders. Zowel in de manier waarop ze taal leren en verwerken, als de signalen die ze jou geven. Hoe drukt jouw autistische kindje zich uit? …
Het is dan nog wel zomervakantie, toch denk jij misschien al aan het nieuwe schooljaar. Zeker als je kindje dan naar het eerste leerjaar gaat. …
Zingen (of gillen) jouw kindjes net zo graag als de mijne? Dan heb ik fantastisch nieuws voor je: zingen en muziek maken is niet alleen leuk, je …
Oké, dat eerste woordje van je kindje heeft je misschien al bloed, zweet en tranen gekost en nu moet je nog aan ZINNETJES beginnen?! No worries, want ook daar hebben we bij de Taaltoren enkele gemakkelijke trucjes voor!
Door te spelen leert je kindje 101 dingen: woordenschat, zinsbouw, probleemoplossend denken, sociale vaardigheden, noem maar op. Alleen speelt hij of zij misschien niet meteen zoals jij denkt dat het moet. In ons hoofd …
Sommige kindjes vertrekken niet van losse woordjes zoals ‘bal’ om taal te leren en uit te breiden. Ze proberen meteen (lange) zinnen na te zeggen die ze ergens hebben opgepikt en daar een beleving aan hebben gekoppeld. …
Je bent met je kindje in de supermarkt. Plots gaat hij als een bezetene in het midden van het gangpad op de grond liggen krijsen omdat hij geen snoepjes krijgt… We’ve all been there...
Wist je dat je je kindje heel …
Zegt je kindje soms ‘ba’ in plaats van bal? Of ‘jups’ in plaats van ‘rups’?
Dan is deze podcastaflevering er eentje voor jou! Ik heb het over één van mijn favoriete onderwerpen: uitspraakmoeilijkheden bij kindjes.
Aan …
Wil je graag voorlezen aan je kindje maar heb je geen idee waar te beginnen? 🤯
In deze podcastaflevering lijst ik Emma’s 10 favoriete prentenboeken op, perfect voor kinderen van 0 tot 3,5 jaar!
De boekjes zijn niet …
Succesvol communiceren met je kindje voor hij of zij kan praten?! Kan dat?
Zeker weten! In deze podcastaflevering legt logopediste en docente baby- …
“Mijn kindje heeft het moeilijk met schrijven, kunnen jullie ons helpen?”
Die vraag krijgen we bij De Taaltoren wel vaker. Alleen zijn wij daar niet …
"Oei, mijn kindje stottert, wat nu?" Wees gerust, je bent niet de enige ouder die dat denkt! In deze zesde aflevering van Vanzelfsprekend vertel ik je wat stotteren precies is en waarom het allesbehalve een ‘beperking’ …
Of je kind pas vanaf zijn eerste woordje met jou communiceert? Nee, communicatie begint al veel vroeger: in mama’s buik!
Hoe communiceren kinderen in …
Wie is 'Janne van De Taaltoren' eigenlijk? Heb je altijd al willen weten waarom ik doe wat ik doe? En hoe houd ik de ballen als mama én ondernemer in …
Lees jij thuis vaak voor? Blijf het zeker zo lang mogelijk doen! Het is niet alleen een fijn moment tussen jullie twee, je kindje leert er ook écht …
Meertaligheid in een gezin is niet vanzelfsprekend. Misschien spreek jij wel Nederlands, is je man Pools en spreken jullie onderling Engels?
In welke …
Proficiat! Je peuter is 12 maanden!
Maar... zou hij zijn eerste woordjes al niet moeten zeggen?
Haal maar opgelucht adem: ieder kind ontwikkelt op zijn/haar eigen tempo.
In de eerste podcastaflevering van …
Vanaf 2 mei elke maandag te beluisteren via jouw favoriete podcastplatform!
Connect with listeners
Podcasters use the RadioPublic listener relationship platform to build lasting connections with fans
Yes, let's begin connectingFind new listeners
Understand your audience
Engage your fanbase
Make money