Brian Elstak is beeldend kunstenaar en illustrator. Hij maakt kinderboeken en graphic novels, maar ook videoclips, schilderijen, t-shirts en installaties. Opgegroeid met Marvel stripboeken en hiphop, ontwikkelde hij …
Historicus en hoogleraar internationale betrekkingen aan de universiteit Leiden Rob de Wijk is een van de meest prominente duiders van de Oekraïne-oorlog. Samen met Arend Jan Boekestijn maakt hij dagelijks de podcast …
'Ieder mens heeft het recht op geluk.' Dat ongelijkheid diep in elke samenleving geworteld zit ondervind Amade M’charek, hoogleraar antropologie van …
Op 1 januari is Joris Luyendijk, schrijver en antropoloog, te gast bij Andrew Makkinga. Hij schreef onder meer over het Midden-Oosten, de financiële …
Sylvana Simons is parlementslid en partijleider van BIJ1, en voormalig televisie- en radiopresentator. In 2016 richtte ze de politieke partij BIJ1 …
Tim ’S Jongers is te gast bij Maaike Schoon in het Marathoninterview. Sinds september is hij directeur bij de Wiarda Beckman Stichting. Daarvoor was …
Beri Shalmashi is scenarist, regisseur en publicist, zij wordt geïnterviewd door Clarice Gargard. Shalmashi heeft Iraans-Koerdische wortels en volgt …
Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen is te gast bij Atze de Vrieze. Als er ergens in de wereld iets gebeurt, trekt Melisse erheen. Van New York na 9/11 tot het Tahrirplein, van de puinhopen van Aleppo tot de …
Astrid Roemer kreeg in 2016 de P.C. Hooft-prijs en in maart van dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Het was de bedoeling dat de uitreiking van deze prijs in oktober 2021 door koning Filip van België zou …
Jesse Klaver werd geboren als zoon van een Nederlands-Indische moeder en een Marokkaanse vader. Zijn grootouders -van Indische komaf - speelden een …
Mathieu Segers (1976) is hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht, de stad waar hij opgroeide en nog altijd woont. …
Raymond van het Groenewoud (Schaarbeek, 1950) is een Belgische zanger, gitarist en pianist. Geboren op Valentijnsdag in 1950, en dus werd hij in 2020 zeventig jaar oud. Raymond woont de eerste jaren van zijn leven met …
Manon Uphoff (Utrecht, 1962) is schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Eva Koreman trapt de zomerreeks af met schrijfster Manon Uphoff (1962). Haar meest recente roman Vallen is als vliegen uit 2019 maakte grote …
Clarice Gargard in gesprek met schrijver en politicus Tofik Dibi.
Tofik Dibi (Vlissingen, 1980). Namens Groenlinks was hij tussen 2006 en 2012 lid van …
Atze de Vrieze in gesprek met labeleigenaar en hiphopkenner Kees de Koning.
In de Nederlandse hiphopwereld overstijgt de naam Kees de Koning (Landsmeer, 1971) die van zo’n beetje alle artiesten die hij vertegenwoordigt. …
Eric Arends in gesprek met politicus Pieter Omtzigt.
Pieter Omtzigt (Den Haag, 1974) geldt als de pitbull onder de Nederlandse parlementariërs. Ruim …
Hans Jaap Melissen in gesprek met onderzoeksjournalist en schrijver Linda Polman.
Linda Polman (Amstelveen, 1960) maakte in 2008 internationale furore …
Sinds maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, is Ineke Sluiter de nieuwe president van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, een exclusief genootschap van top-wetenschappers dat de stem en het …
Midas (eigenlijk Wandert) Dekkers (Haarlem, 1946) groeide op in Amsterdam, waar hij biologie studeerde. Als student begon hij te schrijven en al gauw …
Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 1976) studeerde na het Gymnasium af als letterkundige. Ze woont momenteel in Amsterdam en heeft romans, verhalen en essays gepubliceerd. Het autobiografische boek Het gym werd door pers en …
Boris Ottokar Dittrich (Utrecht, 1955) is politicus, mensenrechtenactivist en schrijver. Hij was advocaat in Amsterdam, rechter in Alkmaar en …
Amper een jaar nadat Femke Halsema (1966) in haar memoires schreef dat haar vertrek uit de Tweede Kamer een definitief einde aan haar politieke …
Wat kan één mens betekenen in de strijd tegen klimaatverandering? Heel veel, zo bewijst Roger Cox (1967). Wereldwijd staat hij bekend als de klimaatadvocaat. Een reputatie die hij verwierf toen hij namens Urgenda in …
Pieter van der Wielen in gesprek met jurist/schrijfster Roxane van Iperen
Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor onder meer …
Kathleen Ferrier werd geïnterviewd door Tessel Blok.
Hoewel Kathleen Ferrier van 2002 tot 2012 Tweede Kamer-lid was, kennen de meeste mensen haar als een van de ‘dissidenten’ die in oktober 2010 (samen met partijgenoot …
Arnon Grunberg werd geïnterviewd door Carolina Lo Galbo.
Arnon Grunberg (1971) is een van de succesvolste Nederlandse schrijvers in binnen- en …
Na een studie politieke en sociale wetenschappen was Max van Weezel (1951) ruim veertig jaar werkzaam voor Vrij Nederland en vervulde daar diverse …
Schrijver des vaderlands, Cees Nooteboom, gaat in gesprek met Carolina Lo Galbo.
Begin 2018 verschijnt van de Utrechtse hoogleraar Neerlandistiek …
Geert Buelens is een Vlaams dichter, essayist, columnist en hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht.
Begin 2018 verschijnt van de Utrechtse …
Jolande Withuis (1949) is sociologe en schrijfster.
Ze werd geboren in Zutphen. Op eenjarige leeftijd werd ze, zoals ze het zelf zegt, ontvoerd naar …
In het laatste radiomarathoninterview van 2016 gaat Marcia Luyten in gesprek met filmmaker Frans Weisz (78).
Toen Frans Weisz en Marcia Luyten elkaar voor het eerst ontmoetten, bleken ze een onverwacht raakvlak te …
Frans G. Bauduin (1946) was tot 2012 werkzaam in de rechtbank Amsterdam, voornamelijk als strafrechter.
In de jaren tachtig werkte hij ook op Aruba, in de jaren negentig bij het Joegoslavië-tribunaal. Hij ‘deed’ grote …
Tom Lanoye (58) is schrijver, acteur, dramaturg, ondernemer en media-persoonlijkheid. Bram Vermeulen spreekt hem in Zuid-Afrika.
Tom Lanoye, zoon van …
Gloria Wekker (66) is emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit.
Ze legde zich toe op het Caribisch gebied, vrouwenstudies en klinische psychologie. In …
Kristofer Marinus Schipper (82), ook bekend als Rik Schipper en Shi Zhouren, is sinoloog en antropoloog gespecialiseerd in het taoïsme.
Kristofer …
Bram Vermeulen gaat in gesprek met schrijver Chris de Stoop.
In Dit is mijn hof beschrijft Chris De Stoop (1958) de teloorgang van Doel, nabij de …
Voor wie nooit oplet: Adri van der Heijden (1951) is schrijver.
In 1978 begonnen als Patrizio Canaponi, bouwde hij aan een imposant oeuvre dat zich ook laat lezen als een literaire autobiografie. Hoofdmoot vormen de …
Judit Neurink (1957), journalist voor Trouw en De Standaard, schrijft vooral over het Midden-Oosten.
Sinds april 2008 woont ze in het Koerdische …
Max Welling is sinds 2013 hoogleraar Machine learning aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van …
Robbert van Lanschot doet alles wat niet van hem verwacht wordt. Hij werd geboren in Nederlands bekendste bankiersfamilie, maar werd hij geen bankier. Hij werkte eind jaren negentig voor Buitenlandse Zaken als …
Jan Swinkels (1950) werkt sinds 1982 als psychiater in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
Sinds 2002 is hij als bijzonder hoogleraar Richtlijnontwikkeling in de Gezondheidszorg -een leerstoel van het Trimbos …
Noraly Beyer is geboren op Curaçao uit Surinaamse ouders. Zij was van redacteur/presentator van het NOS Journaal (1985-2009) en de Wereldomroep …
Tessel Blok ontvangt de schrijver/journalistAlexander Münninghoff. Een Russische gravin als grootmoeder, een schatrijke spion voor de geallieerden als grootvader, een vader bij de Waffen SS, een moeder die hem na de …
Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere De regenvogel, De blinde passagiers, De droevige kampioen, Mijn kleine waanzin,Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin en In het huis van de …
Coen Teulings (54) is econoom en trad deze lente na zeven jaar af als directeur van het Centraal Planbureau. Nu geeft hij les aan de Universiteit van …
Carolien Roelants was dertig jaar Midden Oosten-redacteur voor NRC Handelsblad. Onlangs ging ze met pensioen, maar nog steeds schrijft ze een column …
De controversiële kunstenares Katinka Simonse (1979), beter bekend als Tinkebell, maakte naam vanwege een reeks geruchtmakende kunstprojecten.
Joke van Leeuwen is schrijfster en illustrator. Eerst bekend als kinderboekenauteur, steeds bekender als all round auteur en dichter. Ze won dit jaar de AKO literatuurprijs voor Feest van het begin, een liefdesroman die …
Vlak voor zijn 40e levensjaar begon Tomas Ross, in 1944 op een onderduikadres als Willem Hogendoorn geboren, in een explosief tempo misdaadromans en …
De schaduwpremier wordt hij in Den Haag genoemd: D66-leider Alexander Pechtold. Twee keer viste hij achter het net: in 2010 kwam er geen paarse …
Zijn boek over de moord op Theo van Gogh: Dood van een gezonde roker, baarde opzien in 2006. Vanuit zijn woonplaats New York, plaatste hij pittige kanttekeningen bij het lage land aan de Noordzee. In 2004 al werd hij …
Op 2 januari 2007 sprak Aukje Holtrop drie uur lang met de schrijver van onder andere de romans 'Een vlucht regenwulpen', 'Het woeden der gehele …
Frans Timmermans werd begin november 2012 minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet Rutte. Eerder was hij staatssecretaris van Europese Zaken onder Balkenende. Daarvoor was hij namens de PvdA lid van de …
Dichteres en toneelschrijfster Judith Herzberg debuteerde in 1961 in Vrij Nederland. In 1963 verscheen haar eerste dichtbundel, Zeepost. Later …
Ze wordt door collega’s getypeerd als een gedreven vrouw met een missie die ze wel altijd op bestudeerde feiten baseert. Reden om eens diepgravend te …
Frans Thomése schreef zowel het keeltoeschroevende Schaduwkind als het droogkomische J. Kessels: The Novel. Zijn debuut Zuidland werd onderscheiden met de AKO Literatuurprijs. En met Grillroom Jeruzalem won hij eerder …
David Van Reybrouck, Belg, cultuurhistoricus en archeoloog, schreef hét boek over de geschiedenis van Congo.
Hij richtte het burgerinitiatief G1000 op …
Socioloog Johan Goudsblom nam in 1997 afscheid als hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam. Zijn memoires verschenen in Tirade, het literaire …
Koos van Dam wordt drie uur lang geïnterviewd door Djoeke Veeninga.
Duitsland en Indonesië. Daarvoor werkte hij al als diplomaat in Libanon en Libië. …
Maaike Meijer (1949) is hoogleraar genderstudies aan de universiteit van Maastricht en de biografe van Vasalis. In de jaren ’70 stortte Meijer zich enthousiast in het opkomende feminisme en richtte met anderen de …
Meindert Fennema schreef in 2011 een boek: ‘Geert Wilders, Tovenaarsleerling’ over een politiek fenomeen dat nogal wat stof doet opwaaien. Fennema …
Saskia Stuiveling (1945) is sinds 1999 president van de Algemene Rekenkamer. Stuiveling begon haar bestuurlijke carrière in de jaren zeventig als medewerker van de Rotterdamse burgermeester André van der Louw. Zij was …
Jeroen Willems (1962-2012) was theaterman, filmacteur en zanger.
In gesprek met Stephan Sanders
Zaterdagavond 24 december 2011 sprak Irene Houthuijs drie uur lang live op Radio 1 met de Amsterdamse wethouder Asscher over hoe hij bijdraagt(droeg) aan het bestuur van de hoofdstad van ons land.
Guy Verhofstadt is een Vlaamse politicus met een grote passie voor de Europese zaak.
Vorig jaar verwoordde Guy Verhofstadt zijn bezwaren tegen de …
Begin '80, vorige eeuw, stichtte ze met drie kompanen architectenbureau Mecanoo, het begin van een internationale carrière in architectuur, stedenbouw, landschap en interieur. Pieter van der Wielen praat drie uur met …
Bas Heijne is bekend als essayist van NRC Handelsblad. Hij wordt door veel intellectuelen gezien als de lichtende gids in verwarrende tijden.
Hij begon als roman- en reisschrijver. Sinds 2000 worden zijn essays …
Tijs Goldschmidt is schrijver en gedragsbioloog. Hij publiceerde in 1994 'Darwins hofvijver, een drama in het Victoriameer' dat in vele talen werd …
Piet de Rooy (1944) is historicus, gespecialiseerd in de eigentijdse geschiedenis van Nederland. Gebrek aan tolerantie, religie en scheiding van kerk …
Peter Muller aka A.L.Snijders, schrijver van Zeer Korte Verhalen wordt drie uur Lang geïnterviewd door Wim Brands. Hij kreeg in november 2010 de …
Hij werd bekend als chroniqueur van Nederland en vergeleken met Bert Haanstra. In zijn werk houdt hij de kijker als het ware een lachspiegel voor. In 2009 toonde Van Erp zich van een andere kant met de film ‘Angst’ …
Ger van Elk neemt in de kunst een eigenzinnige positie in. Ernstig, radicaal, geestig en altijd op zoek naar meerduidigheid. In zijn vroege tijd toont hij zich in installaties met tenten, acties, experimenten en …
Er zijn weinig terreinen waarop Hedy d'Ancona zich niet heeft gemanifesteerd. Ze zat voor de PvdA in de Eerste Kamer en het Europees parlement, was begin jaren tachtig staatssecretaris voor Sociale Zaken en eind jaren …
Nieuwsgierigheid is zijn drijfveer en het SCP verschaft hem de wetenschappelijke kennis over de leefsituatie van de Nederlandse bevolking. Paul staat …
In 2010 werd het dertigjarig jubileum van de klassieke roman ‘Opwaaiende zomerjurken’ gevierd. Dat was zijn debuut. Daarna verschenen romans als ‘Cirkel in het gras’, ‘Hokwerda’s kind’ en ‘Mevrouw Len’. En nu werkt hij …
Op 17 augustus 1990 sprak John Jansen van Galen drie uur lang met de schrijver van romans als 'De herfst zal schitterend zijn', 'En joeg de vossen door het staande koren', 'De overkant van de rivier', 'Vera', …
Op 9 augustus 1996 sprak Djoeke Veeninga drie uur lang met de schrijfster van o.a. de romans 'Brede heupen’ (1989), ‘In het land van Dutroux’ (2007) en de verhalenbundel ‘Kort kort lang’ (1996).
Na afloop van de …
Op 29 juli 2005 sprak Wim Brands drie uur lang met de schrijver van o.a. de historische romans 'Gewassen vlees' en 'Publieke werken'.
Na afloop van de …
Hij studeerde buitenlandse betrekkingen, theologie en Europese geschiedenis in Amerika en verhuisde toen naar het land van zijn moeder. Toen hij zich …
Na de vracht van “Twintig maanden knettergek” in de prachtwijken en een boek over “De verborgen kracht van migrantenvrouwen” is het al weer even stil rond ex-Abop bestuurder en ex-minister Vogelaar. In 2008 zong zij …
"Als ik nou echt guts zou hebben, dan liet ik alles achter en begon ik een duikschool in Egypte." Zo omschreef onze gast van vanavond in een …
De pioniersvrouw Granny in Texas in de eerste helft van de negentiende eeuw, de dwerg Lemmy in Duitsland in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog, Lucia, de eerste liefde van Casanova, die in het achttiende-eeuwse …
Als jochie besteedde Johannes al zijn spaargeld aan een grondig onderzoek naar de kwaliteit der croquetten van alle banketbakkers in Amsterdam-Zuid. Zo kwam hij tot eten, smaken en proeven als levenswerk. Olaf …
De eerste Chinese schrijfster die inburgerde in Nederland kwam naar Maastricht omdat ze had gesolliciteerd als docente aan de universiteit. Met haar …
Fresco verliet de FAO in 2006. De Guardian publiceerde waarom: “Whatever is done now is too little and too late”. Maar ook buiten het Verenigde Naties platform, blijft ze zich inzetten voor beter wereldvoedsel.
In …
Agnes Kant was, na Marijnissen en voor Roemers, de fractievoorzitster van de SP, de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer. Kant is 41 jaar, ze staat bekend als een autoriteit op het gebied van de gezondheidszorg, …
Samen met haar partners in kunst maakte Marte vele monumentale kunstwerken als het vlaggenmonument voor het Amsterdamse AMC, polyester draperieën …
Ze heeft een paar bijzondere bijnamen: juffertje Stampvoet en Moeder Teresa. Die wijzen niet direct op een eenduidig karakter, maar ze kloppen allebei wel: naast een groot gevoel voor sociale rechten en gelijkheid kan …
Eén van Neerlands bekendste deskundigen bereikte in december 2007 de pensioensgerechtigde leeftijd. En of je nou wilt of niet: in Nederland moet je er dan 'uit'. Maar wat als je dé deskundige bent? Bertus Hendriks, …
Maarten van Rossems kinderdroom is uitgekomen. Hij wilde als kleine jongen professioneel krantenlezer worden en met kranten lezen vult hij al geruime …
Ruud Lubbers, de op één na beste premier van Nederland (na Willem Drees, volgens Elsevier in 2005) is nog lang niet toe aan zijn pensioen. Met Chris …
Ruud Lubbers, de op één na beste premier van Nederland (na Willem Drees, volgens Elsevier in 2005) is nog lang niet toe aan zijn pensioen. Met Chris …
Neerlandica en columniste
Marita Mathijsen is een vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Helaas maakt dat haar, tot haar grote spijt, behoorlijk …
Eugène Sutorius werd bekend als de advocaat die in de jaren tachtig de eerste jurisprudentie over vrijwillige euthanasie in Nederland tot stand bracht, en daarmee een maatschappelijke discussie losmaakte die tot op de …
De Nederlandse Djoeke Veeninga sprak in 2007 drie uur met de Belgische Lieve Joris, die naar aanleiding van haar Congo boek in de Franse krant Libération ‘een van de beste journalisten ter wereld’ werd genoemd.
Een …
Behalve als socioloog en historicus was J.A.A. van Doorn bekend als columnist. Bij NRC/Handelsblad, Trouw en HP/deTijd. Met scherpe, analytische en …
In maart 2008 nam Jozias van Aartsen het burgemeesterschap van 's-Gravenhage op zich. In deze functie houdt hij vrijwel elke week een belangwekkende …
Zij debuteerde met De Wetten en was het Filosoofje in Ischa Meijer’s Dikke Man. In november 2011 verscheen Logboek van een onbarmhartig jaar. Andere titels zijn: De Vriendschap, I.M., De Erfenis, Geheel de Uwe en …
Boer, bioloog, rattenkenner, plantenkenner, schrijver, essayist en recensent
Maarten 't Hart hield zich in 2006 met uiteenlopende zaken bezig. Zo …
Mevrouw Barend was jarenlang te zien op de televisie. Dat resulteerde in veel programma's en o. a. de Sonja Barend Award voor het beste …
Winsemius is een natuurkundige die manager is geworden. Hij houdt zich intensief bezig met twee grote problemen van onze tijd: De problemen in de oude wijken van grote steden, en op wereldschaal, het klimaatprobleem. …
Piet Borst wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande kankeronderzoekers ter wereld. De voormalig directeur van het Nederlands …
In 2006 sprak Chris Kijne met Bettine Vriesekoop over grote hoogtes en diepe dalen. Over tafeltennis, haar jeugd, de spartaanse trainingsopvattingen, de breuk met haar coach, de liefde van haar leven, het einde van haar …
Zaken waarin Gerard Spong optrad waren het ‘Octopus’-proces tegen ‘De Hakkelaar’, de zaak tegen voetballer Patrick Kluivert en tegen de arts die als eerste voor euthanasie werd aangeklaagd. Maar ook over Bouterse en …
Gerard Stigter, voor de lezende mens K. Schippers, ontving in 2006 de Libris Literatuurprijs voor zijn roman ‘ Waar was je nou’. Wim Brands sprak met hem.
Arend Jan Heerma van Voss, regelmatig interviewer in het marathoninterview, is bij zijn afscheid als radiochef zelf de ondervraagde. Zijn afscheid komt na 16 jaar functionele bemoeienis met de VPRO, als voorzitter van …
Herre Kingma twitterde ooit dat hij “iedereen met iedereen wil verbinden. Maar verbinden is ook verband aanleggen, dat moet wel op een schoon wondbed, dus eerst poetsen!”
In 2005 sprak hij drie uur lang, en maakte …
Prof. dr. Dorien Pessers besprak in haar aanvangsrede bij de Vrije Universiteit over de verschuiving van ‘Vadertje Staat’, de patriarchale, autoritaire, formalistische staat naar de communicatieve, faciliterende, …
Wat drijft Thomas Rosenboom om zo diep de geschiedenis in te duiken en waar komt toch die fascinatie met uitwerpselen vandaan?
Hij speelt graag met archaische woorden en zinsconstructies, neemt ons mee naar vroegere …
In 2006 verdween Hannah Belliot uit het politieke speelveld van Amsterdam en kondigde aan dat ze zich weer met toneel zou gaan bezighouden.
Het jaar …
Vanuit Seoul: Drie uur lang durend gesprek met de voetbalcoach van Oranje, Zuid-Korea, PSV en nog veel meer.
geiterviewd door: Jan Donkers
Guus Hiddink …
Gesprek met Hans Boutellier, directeur van het Verwey-Jonker Instituut. Hij studeerde eind jaren zeventig af als sociaal-psycholoog aan de Vrije …
Lang gesprek met de columnist en opiniemaker, die voorheen PvdA-politicus en voorzitter van de VARA was, Marcel van Dam. Elles de Bruin nodigde de …
Donner is vice voorzitter Raad van State oftewel Onderkoning van Nederland. Toen hij nog minister van justitie was in 2004 sprak hij langdurig met …
De burgemeester van Rotterdam was ooit een leergierig Berberjongetje dat via het beroepsonderwijs doorgroeide tot werker in de telecommunicatie en bij de radio in dienst kwam. Toen hij in 2004 te Amsterdam wethouder was …
Drie uur lang spreekt Elles de Bruin met stedenbouwkundige Riek Bakker: aka ‘De Baas van de Maas’; ‘De Hollandse Stedendokter’; ‘De Nationale …
Chris Kijne in gesprek met de negentigjarige Max Kohnstamm, een van de grondleggers van de Europese Unie. Kohnstamm stierf toen hij 96 was, maar zijn woorden uit het jaar 2004 zijn er nog, wijsheid om te downloaden!
In …
Zijn boek over de moord op Theo van Gogh: Dood van een gezonde roker, baarde opzien in 2006. Vanuit zijn woonplaats New York, plaatste hij pittige kanttekeningen bij het lage land aan de Noordzee. In 2004 al werd hij …
Hij was een van de grondleggers van het paarse kabinet en werd daarin Vice-premier, namens de VVD. Later vervreemde hij van de liberalen omdat ze …
Nelleke Noordervliet debuteerde in 1987 met de roman 'Tine, of de dalen waar het leven woont'. Een 'vie romancée' over Tine van Wijnbergen, de eerste vrouw van Eduard Douwes Dekker. Een vrouw die in de schaduw had …
Al op de middelbare school richtte Wim de Bie met Kees van Kooten een cabaretgroep op, een samenwerking die ook tot lang na de middelbare school …
Drs. A. Hirsi Ali (1969) is lid van de Tweede-Kamerfractie van de VVD. Zij was eerder werkzaam bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA.
In gesprek met Djoeke Veeninga.
Nadat kinderrechter Anita Leeser na vele jaren met pensioen ging, zocht zij uit hoe het verder was gegaan met kinderen die zij in haar werk had ontmoet. Haar zoektocht (en haar leven) werd vastgelegd door Loes de Fauwe …
In zijn boek ‘Te wapen’ legt Mient Jan Faber uit hoe hij na lang pleiten voor ontwapening tijdens de Koude Oorlog, tot inzicht kwam dat gewapend ingrijpen soms wél nodig is. Dat was al begonnen begin jaren Zero en dat …
Hij groeide op met apen, zijn opa was baas van de Arnhemse dierentuin. Na school studeerde hij biologie en promoveerde uiteindelijk op het …
Meer dan honderd boeken illustreerde hij. Zijn eerste tekenprijs kreeg Peter Vos nog voor hij twaalf werd, zijn eerste publicatie was in 1947 in de jeugdrubriek van het blad 'De Fontein.
In gesprek met Chris Kijne.
De dichteres Hanny Michaelis (1922 - 2007) vertelde Anton de Goede in de zomer van 2003, over haar bewogen leven, waarin onder meer haar huwelijk met de schrijver Gerard Reve in de jaren 50. Zij is zowel laconiek als …
Luister naar Wim Kok over Srebrenica en het fractievoorzitterschap, over allochtonenbeleid en het vervlakkend mediaklimaat, over Pim en over Paars, en meer. Arend Jan Heerma van Voss interviewt Wim Kok, Ex-premier, …
Chris Kijne voerde in 2002 een gesprek met Derk Sauer. De man die in 2010 de NRC en Next kocht. Sauer, geboren in 1952, is mede-oprichter en directeur van Independent Media, uitgever van onder andere The Moscow Times en …
In de dagen van Pim Fortuyn was hij politiek leider van de PvdA, en trok de parlementsverkiezingen van mei 2002. Na een enorme verkiezingsnederlaag …
Charlotte Mutsaers is beeldend kunstenaar en schrijfster die voornamelijk schrijft in het Vlaamse Oostende, waar ze een groot deel van het jaar met …
Dit Afrikaner parlementslid draait mee in het Bloemfonteinse geruchtencircuit over fraude en corruptie, en denk vast nog wel eens terug aan Den Haag. …
Elles de Bruin spreekt met Afshin Ellian over onder meer het Nederlands immigratiebeleid, over zijn jeugd in Iran, en over de vrijheid in Nederland die onderschat wordt.
Afshin Ellian (35) vluchtte, toen hij zeventien …
Hij was een echte ouderwetse VVD-er: liberaal, deftig met een karakteristiek stemgeluid en mooie volzinnen boezemde hij ontzag in totdat het …
Aukje Holtrop interviewde prof. dr. W.A. Wagenaar, hoogleraar experimentele psychologie, specialist in de werking en betrouwbaarheid van het geheugen.
Arend Jan Heerma van Voss praat met Douwe Draaisma, hoogleraar psychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen.
Draaisma publiceerde "De mens als …
Hans Simonse in gesprek met prof. dr. H. Wijffels, die in 2001 voorzitter van de Sociaal Economische Raad was.
Hans Simonse
Wijffels, die eerder onder meer algemeen secretaris van NCW en directievoorzitter van de Rabobank …
Helga Ruebsamen: "Ik zit hier nu drie uur over mezelf te leuteren, dat is eigenlijk hoogst aangenaam en strelend voor het ego. Maar ik moet er …
Paul de multi-entertainer praat op vrijdagochtend 3 augustus 2001 met Djoeke Veeninga over de camping, faam, omroeppolitiek, zingen bij een leeg …
Mr Ficq, de enige top 10 strafpleiter van Nederland die liever niet in de spotlights staat.
Het woord is aan strafpleiter Bénédicte Ficq.
Bénédicte heeft een eerlijke, verfrissende kijk op haar werk. Ze geeft duidelijke …
Ger Jochems praat met Ad Geelhoed (1942-2007), voormalig Secretaris-Generaal op de ministeries van Economische en Algemene Zaken en sinds 2000 Advocaat Generaal aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.
Een gesprek …
Theun de Vries (1907): "Mild en wijs voel ik me helemaal niet."
Geert Mak
Op vrijdag 13 juli 2001 praatte Geert Mak met de winnaar van de P.C. …
Abraham Peper is socioloog en was professor. Hij was burgemeester van Rotterdam, was getrouwd met Neelie Kroes en was minister van Binnenlandse Zaken …
Voordat hij als politicus actief werd had Cohen al een staat van dienst die een Marathoninterview rechtvaardigde.
Aan de vooravond van zijn …
Dichteres, vertaalster, recensent en popcriticus Elly de Waard was 28 juli 2000 te gast in het marathoninterview.
geinterviewd door: Anton de Goede
Schrijver Rudolf Bakker was op 21 juli 2000 gast in de VPRO-radiostudio en voerde een gesprek met Jan Donkers. Bakker schrijft autobiografische …
Een gymnasiast die bij de socialistische jeugd ging, met zo'n rebel moest het wel fout aflopen. Ja hoor, hij werd vakbondsbestuurder!
Van …
In 2010 verscheen de 'Lof der twijfel' van de Rotterdamse professor Anton Zijderveld, die zich via de cultuursociologie ontwikkelde van theoloog tot …
In zijn boek ‘De wetten der emoties’, dat in 2009 verscheen, gaat Frijda in op onderbelichte onderwerpen, zoals de aard van impulsief gedrag, het …
Op 24 december 1999 was econoom Sweder van Wijnbergen de gast van Ger Jochems in Het Marathoninterview. Prof. Dr. S.J.G. van Wijnbergen is al jaren …
August Willemsen was auteur en vertaler van Portugees en Braziliaans werk van onder andere Pessoa en Carlos Drummond de Andrade.
In gesprek met Anton de Goede.
‘Lelijkheid, is het gevolg van gemakzucht en van niets anders. Lelijkheid moet verboden worden.’
Rudi Fuchs was lang directeur van het Stedelijk …
Ze is tegenwoordig fractievoorzitter PvdA in de Haagse gemeenteraad maar ze was ooit voorzitter van de Tweede Kamer, en ambassadeur voor het Openbaar Vervoer. Jeltje van Nieuwenhoven is een rode vrouw in hart en nieren.
…
Arion is een schrijver, die de provocatie en de tegenstellingen niet schuwt. Een gesprek over verleden en heden van de Nederlands Caribische banden, over goed en kwaad in de geschiedenis, over taal en literatuur, over …
Ernst van de Wetering is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, gangmaker van het Rembrandt Research Project en vooral een groot kenner van de schilderspraktijk in de 17de eeuw.
Drie redenen voor …
'Profit mag je als bedrijf niet vergeten, maar als je People en Planet veronachtzaamt, ben je ook de klos.' Aldus ondernemer en milieuactivist Wouter van Dieren. Deze duurzame meneer was op 1 september 1998 te gast bij …
In 1944, kwam hij als 23-jarige jongeman wegens verzetswerk in het concentratiekamp terecht. Daar ontdekte hij voor het eerst het noodzakelijke, levensreddende belang van aanpassen. Psychiater Andries van Dantzig sprak …
Cisca Dresselhuys voerde tot haar pensioen de hoofdredactie van het feministisch maandblad Opzij. 21 augustus 1998 was zij de gast van Sarah Verroen in het Marathoninterview. In dat jaar gaf Google op haar naam meer dan …
Aan het begin van de eerste jaren van de 21e eeuw startte Isaac Lipschits (1930-2008) het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland; een eerbetoon aan de in de oorlog omgekomen Joden uit Nederland. Hij en zijn …
Surinaamse politicus en advocaat André Haakmat is in gesprek met Gerard van Westerloo.
André Haakmat, in 1939 geboren in Suriname, kwam meteen na de …
Op 2 januari 1998 was Hilde Verwey-Jonker de gast van Ger Jochems in het Marathoninterview.
De Nederlandse sociologe en politica Hilda Verwey-Jonker …
Theun de Winter (1944, Badhoevedorp) is ezelherder, schrijver, journalist en dichter. Hij is onder meer bekend van 'Playboy' en 'Hard Gras' en was op 26 december 1997 in het marathoninterview de gast van mede-buitenmens …
Jan van Kilsdonk (1917-2008) werd altijd Pater genoemd. Een roeping als voornaam voor een priester van de wereld. Op 26 december 1997 was hij te gast in de VPRO-Villa. Chris Kijne, die opgroeide met dominees, heeft hem …
Hij was de cartoonist van onder meer de opiniërende redactie van het NRC-Handelsblad. Müller (1932-2006) had een uitgesproken mening over de wereld. Die hij messcherp uittekende. In 1997 gaf hij aan Chris Kijne uitleg.
Hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke viel in voor een marathoninterviewgast die een halve dag van te voren had afgezegd. Het werd één van de meest legendarische gesprekken uit de geschiedenis van Het …
Eerste Kamerlid en voormalig NOS-voorzitter Erik Jurgens was op 15 augustus 1997 de gesprekspartner van Arend Jan Heerma van Voss.
Ger Harmsen hing tot zijn dood in 2005 het marxistische socialisme aan, maar al in 1958 was er een breuk met de CPN. Zijn oud-partijgenoten wilden door zijn wetenschappelijk succes, niets met hem te maken hebben. Hij …
Op 1 augustus 1997 was journalist Johan van de Walle drie uur lang live in gesprek met Anton de Goede. Luistert u hier naar het Marathoninterview
Willem den Ouden (1928) is bekend tekenaar en schilder. Het Nederlandse landschap is zijn grootste inspiratiebron en thema. Op 25 juli 1997 sprak …
Drie uur lang Bart Chabot live op de radio. Dat belooft wat.
Op 18 juli 1997 viel Fons Dellen de eer ten deel om hem te interviewen.
Luistert u hier …
Op 11 juli 1997 was het de beurt aan de internationaal vermaarde criminologe Josine Junger-Tas om zich te onderwerpen aan de vragen van Djoeke …
Dichter des Vaderlands, avant la lettre.
Rudi van den Hoofdakker was als psychiater, in Groningen, een nationale autoriteit op het gebied van depressiebestrijding onder meer door lichttherapie en slaapverschuiving. Maar …
Net na Kerstmis 1996 was schrijver, dichter, journalist en vertaler Jan Eijkelboom de vriendelijke gesprekspartner van Anton de Goede in onze studio.
Jan werd geboren in Slikkerveer op 1 maart 1926 en overleed op 27 …
Louis Tas was een van de eerste professionele beoefenaars van de psychoanalyse in Nederland. In zijn praktijk in Amsterdam kwamen honderden mensen - niet zelden kunstenaars van naam en faam - om in therapie te gaan.
…
Thijs en Gerard
De "beste politicus van het jaar 1991" werd vijf jaar later op 23 augustus geïnterviewd. Hij stierf in mei 2008. Zijn interviewer …
De Nederlandse schrijver, essayist en ex-journalist Jeroen Brouwers vertrok van Uitgeest naar Zutendaal in bourgondisch belgisch Limburg. Het was …
21 was hij toen hij staakte tegen de schorsing van Joodse professoren en andere onderwijzers aan de Technische Hogeschool in Delft. 77 was Eduard …
CDA-politicus René Smit was ten tijde van het Marathoninterview nog wethouder van Haven en Financiën van Rotterdam en veelbelovend inj het CDA. Hij …
De wetenschapsfilosoof, emeritus hoogleraar ethiek aan de Technische Universteit Delft en ex-voorzitter van de VPRO, werd in 1928 in Den Haag geboren en stierf op 2 november 2009 in Waarder. Prof. dr. Joop Doorman sprak …
Poncke Princen (1925-2002) liet zich, in de zomer van 1995, op 18 augustus, interviewen door Ronald van den Boogaard. Hem was het jaar daarvoor op humanitaire gronden een visum verleend door minister Van Mierlo.
Dat was …
Verhalenverteller Jean Paul Franssens kwam oorspronkelijk uit Groningen, maar was al jaren woonachtig in Amsterdam toen hij in 2003 overleed aan …
Schrijver uit roeping en vertaler om het brood. Hij sprak, nog voor de helft van zijn oeuvre was verschenen, op 28 juli 1995 drie uur in het …
Ze schreef jarenlang voor de Volkskrant, het NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Toen ze romans begon te schrijven, had ze daarmee veel succes, vooral …
Winnie Sorgdrager (D66) was bijna een jaar minister van Justitie in het eerste kabinet-Kok, toen ze op 14 juli 1995 bij Joop van Tijn aanschoof, die …
In 1963 de jongste minister in het kabinet-Marijnen en in 1989 één van de oudsten in Lubbers-III.
Oud-minister van Economische Zaken Koos Andriessen kwam op 26 augustus 1994 voor een goed gesprek van drie uur. Het hoog …
Voor de komst van Martin Ros moest Vlaams geschut ingezet worden. Op 19 augustus 1994 viel Hugo Camps de eer ten deel de Nederlandse boekenwurm drie uur lang te ondervragen. Over zijn passie voor wielrennen, over de …
De betrokken journalist Max Arian, werkzaam bij onder meer De Groene Amsterdammer, was in 1972 mede-oprichter van het Chili Komitee Nederland om een te protesteren tegen de dictator Pinochet.
Hij deed 12 augustus 1994 …
Op 29 juli 1994 was Ileana Melita (1931-2010), de mezzosopraan, tekstschrijfster, zanglerares en muziekmuze aan de beurt.
Toen Willem Breuker stierf …
Anton de Goede had op 27 augustus 1993 de eer Heere Heeresma te ontvangen in de radiostudio van Villa VPRO. De schrijver die bekendheid verwierf in …
Haar ogen, die ogen, die kon je op de radio niet zien. Maar de grootste schrijfster van de twintigste eeuw en daarna was wel te horen op 20 augustus 1993 als gast in het Marathoninterview. Hella Haasse, praatte urenlang …
Arie Kleijwegt was op bekend terrein, toen hij op 13 augustus 1993 plaatsnam tegenover Ronald van den Boogaard. De oud-directeur Televisie van de VPRO had een jaar daarvoor het bereiken van de A-status van 'zijn' omoep …
Wat van Boven wordt gezegd, komt van beneden. Er moet toch Iets zijn… ethicus en theoloog Kuitert dacht na over de mens, het geloof, de kerk en het …
Met het artikel ‘Zinvolle en zinloze filosofie’ in De Gids werd deze hoogleraar Algemene en Vergelijkende Filosofie in de jaren zestig bekend . Hij …
Hij verzette zich tegen het in zijn ogen perfide strafrechtelijk systeem in Nederland, dat hij ooit in een interview “stiefkindje van de Inquisitie” noemde. In de gevangenis leren jonge misdadadigers van het vak van …
Toen NRC en Handelsblad fuseerden eind jaren ‘60, werd Andre Spoor de eerste nieuwe hoofdredacteur. Na dertien jaar vertrok hij naar New York, liet zich terugpaaien naar ons land door Elsevier, vertrok daar met …
Bessel Kok is één van Nederlands meest succesvolle ondernemers, ook al is hij genationaliseerd tot Belg. Luistert u naar het gesprek tussen Ton van …
Abram de Swaan, prominent socioloog en winnaar van de P.C. Hooftprijs, liet zich zelden wat gelegen liggen aan de grenzen van zijn vakgebied. Begin …
‘Nozem’, één van de vele geijkte uitdrukkingen, in omloop gebracht door Jan Vrijman, het zeer goed gekozen pseudoniem van Jan Hulsebos. De cineast …
Hoe vat je Rijk de Gooyers leven in een paar zinnen samen? Niet, er is geen beginnen aan. Acteur, komiek, cabaretier, columnist, avonturier, …
Jan Siebelink brak in 2005 op 67-jarige leeftijd bij een groot publiek door met het boek “Knielen op een Bed Violen”, maar bij de VPRO stond hij al …
Aan bloemlezen heeft Louis Th. Lehmann een broertje dood. En omdat hij tussen 1966 en 1996 geen dichtbundel publiceerde en herdrukken tegenhield, was zijn dichtwerk, tot groot ongenoegen van de kenners, wat in de …
Anglofiel en oud-hoofdredacteur van het NRC Handelsblad Woltz kwam in de jaren ‘80 graag met bolhoed en paraplu aan op de redactie van deze deftige …
Een college in het (burgerlijk proces)recht. Daar valt het marathoninterview van journalist Hans Simonse op 27 juli 1990 met prof. mr. J.C.M. Leijten …
Via Het Parool, Algemeen Handelsblad, Zo Is Het Toevallig Ook Nog Eens Een Keer (1963-1964) van de VARA en de VPRO-televisie, kwam hij bij de …
Oud-presidentdirecteur van de Koninklijke Shell, Gerrit Wagner, mocht zich tot de zakelijke wereldelite rekenen, maar ook in Nederland had hij veel macht en aanzien. Niet in de laatste plaats omdat hij na zijn pensioen …
Lida Iburg ontving op vrijdag 25 augustus 1989: prof. dr. Hans Galjaard, hoogleraar en afdelingshoofd Klinische Genetica van het Erasmus Medisch Centrum en bekend van radio en televisie. In begrijpelijke en …
Een filosoof betrad op 18 augustus 1989 de VPRO-studio voor het marathoninterview. Maar wel een filosoof die vond dat filosofie maatschappelijk relevant moest zijn. En een filosoof die het leuk vond om dwars te zijn, …
Te links voor het kerkelijk hoogleraarschap. Dat was lange tijd het oordeel van de synode van de Universiteit van Amsterdam over dominee Bert ter Schegget. De studenten werden aan de UvA al genoeg bekogeld met Marx om …
Voor het marathoninterview met pedagoge Lea Dasberg reisde VPRO-journaliste Harmke Pijpers af naar een dorp in de woestijn van Israël. De bevlogen zioniste was er enkele jaren daarvoor naar toe verhuisd om zich in te …
Op 28 juli 1989 ontving Djoeke Veeninga hoog bezoek in de VPRO-villa: ‘de belangrijkste Surinamer van de twintigste eeuw’, Albert Helman (pseudoniem …
John Jansen van Galen interviewde op 21 juli 1989 zijn vriend de schrijver/journalist/scenarioschrijver/vakbondsleider Rudi Frank Kross. Rudi Kross …
Goedgemutst en grofgebekt: Ina Müller-van Ast in gesprek met Ronald van den Boogaard. PvdA-kamerlid Ina Muller-van Ast (over het al dan niet gebruik …
Hans van Mierlo was in de zomer van 1989 de eerste gast van het seizoen. Henk van Hoorn ontving hem in de studio van de Hilversumse VPRO-villa. De oprichter van D’66 en oud-minister van Defensie (in het tweede en derde …
Geen woorden maar daden. De lijfspreuk van de stad waar hij negen jaar burgemeester van was (1964-1975), was ook op hemzelf van toepassing. Wim ‘Dux’ …
Jan Joris Lamers, toneelacteur, - regisseur en oprichter van onder andere het Werkteater en Maatschappij Discordia, was de enige gast in het Marathoninterview van 1987. Ischa Meijer en hij zaten op Eerste Kerstdag in de …
Johnny van Doorn was een fenomeen met vele namen. Hij had er zich in de loop van zijn leven heel wat toebedeeld: De Nieuwe Mongool, Professor Eitje, …
Met zijn 41 jaar was Freek de Jonge met afstand de jongste gast in het Marathoninterview die de VPRO in de zomer van 1986 in de villa aan de 's …
In 2009 werd een van de eerste Marathoninterviews teruggevonden. Met de Moskou kenner, topessayist en steeds rechtsere broer van de beroemde Gerard Reve. Journalist Martin van Amerongen voerde in 1986 dit gesprek met …
Kees Fens rookte vroeger dertig sigaretten per dag en las zes dikke boeken per week. Dat werd wegens gezondheidsproblemen allemaal wat minder - hij stopte met roken en het aantal boeken kwam vaak niet boven de twee per …
Marathoninterview zoals het marathoninterview bedoeld is. Boven het bericht van zijn overlijden in het NRC stond de titel 'Marathonspreker'. Prof. Mr. I.A. Diepenhorst was het type gast waar de marathoninterviews voor …
Toen Hugo Claus op dinsdag 15 juli 1986 bij journalist en landgenoot Johan Anthierens aanschoof voor een interview van vijf uur, bevond hij zich op …
Professor W. F. de Gaay Fortman was een 'progressieve confessioneel'. Op 4 juli 1986 nam hij tegenover John Jansen van Galen plaats, toenmalig …
Are you the creator of this podcast?
and pick the featured episodes for your show.
Connect with listeners
Podcasters use the RadioPublic listener relationship platform to build lasting connections with fans
Yes, let's begin connectingFind new listeners
Understand your audience
Engage your fanbase
Make money