DOCS presenteert de beste inzendingen van de audiowedstrijd Korte Golf. Deelnemers met of zonder podcast-ervaring stuurden een audioverhaal van …
Tijs Goldschmidt ontvangt dit jaar de P.C. Hooftprijs voor beschouwend proza. De jury vindt Goldschmidt een ‘essayist pur sang’, roemt zijn …
Hoe ziet het leven er uit op de palliatieve afdeling? Elke dag krijgen tientallen mensen te horen dat ze ongeneeslijk ziek zijn en dat behandelen geen zin meer heeft. Ze krijgen de DNR code 3. Dat houdt in dat ze niet …
Overal ter wereld fietst de mens, maar nergens zoveel als hier. Nederlanders peddelen massaal door hun polders, duinen, bossen en in drommen door de …
Overal ter wereld fietst de mens, maar nergens zoveel als hier. Nederlanders peddelen massaal door hun polders, duinen, bossen en in drommen door de …
Filipijnse handen aan het Nederlandse ziekenhuisbed, het lijkt de ideale oplossing voor het groeiende personeelstekort in de zorg. De opleidingen in de Filipijnen zijn van goede kwaliteit en de studenten worden speciaal …
Solastalgie is heimwee naar een plek die je nooit verlaten hebt. En voor Hanne Volckaert is dat precies het gevoel dat haar bekruipt als ze nadenkt …
Het afgelopen jaar stuitten Frank Jochemsen en Jim Immig op iets groots. Groter dan zij zelf doorhadden. Een oeuvre van prachtige liedjes, dat diep in de vergetelheid was geraakt. Gezongen door artiesten zoals Jenny …
Cultureel ondernemer Sammie Sedano is opgegroeid in de Rotterdamse volksbuurt 't Oude Noorden. Tijdens zijn jeugd bracht hij veel tijd door op het …
DOCS tipt: De jurk en het scheepswrak. Luister hier naar de eerste aflevering 'De koninklijke jurk'.
In 2014 vinden hobbyduikers in een scheepswrak bij Texel een heel bijzondere 17e eeuwse jurk. Van wie is die …
Deze week in DOCS: het verhaal van de Afghaanse Isa. Die vluchtte op vijftienjarige leeftijd naar Nederland en verhuisde acht jaar lang van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum. Een plek voor hem alleen had hij …
Op 25 februari 1978 wordt De Grote Wetering gekraakt, een karakteristiek pand aan de Weteringschans in Amsterdam, recht tegenover het Rijksmuseum. Overal in Nederland staan kantoorgebouwen en huizen leeg, terwijl …
Johannes Vermeer is een van de meest bekende kunstschilders uit de geschiedenis. Zijn schilderijen zijn te bewonderen in de meest toonaangevende musea ter wereld. Maar dat geldt niet voor al zijn werken. Een aantal …
Tien jaar geleden besluit fotograaf Karine Zenja Versluis op zoek te gaan naar haar Oekraïense familiegeschiedenis. Ze weet dat haar oma in de de stad Debaltsevo* in de Donbas was opgegroeid, en dat ze via Duitsland …
Vanaf het moment dat je de warme baarmoeder verlaat is het duidelijk: leven is loslaten en loslaten doet pijn. Deze ‘korte cursus loslaten’ bestaat uit verhalen van mensen in een overgangsfase; mensen die zich van hun …
Jos (86) is oud-dompteur en heeft een lange carrière in de circuspiste achter de rug met roofdiernummers, acts met leeuwen en tijgers. Simone (57) werkt ook met grote katachtigen, maar dan in een opvang in Friesland, …
Ook deze week een tip in DOCS: De kunst van het verdwijnen. Beluister hier deel 1: Stad in Oorlog
Een jaar geleden vielen de Russen Oekraïne binnen. Charkiv, de tweede stad van het land en op steenworp afstand van de …
Ook deze week een tip in DOCS: De kunst van het verdwijnen. Beluister hier deel 1: Wereldnieuws.
Wereldnieuws
In de Antwerpse Zevende Wijk wordt op …
DOCS tipt met enige regelmaat een nieuwe podcast-serie. Deze keer: De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam). Beluister hier deel 1: …
Op 270 zeemijl – een kleine twee dagen varen – ten noordwesten van Galway in Ierland ligt een onderzees plateau in de Atlantische Oceaan, de Rockall Bank. Die ligt zo diep dat geen straaltje licht de bodem bereikt. En …
Na het overlijden van zijn goede vriend, die leed aan clusterhoofdpijn, duikt kraanmachinist Hein in onderzoeken naar psychedelica. Hij ontdekt de wereld van het ‘microdoseren’, het nemen van heel kleine hoeveelheden …
In onze overbevolkte wereld zijn leegte en ruimte zo goed als verdwenen, maar op de grens van Europa ligt een moeilijk bereikbaar eilandje in de …
De middelbare school is voor schrijver Daan Heerma van Voss de plek waar hij voor het eerst te maken krijgt met paniekaanvallen. En hij is niet de …
De Wilhelminaberg is een kunstmatige berg bij Heerlen. Vier Limburgers vertellen over de speciale betekenis die de berg voor hen heeft. Muzikant Gino Bombrini herinnert zich bijvoorbeeld nog goed de opwinding die hij …
Bij het uitruimen van het huis van haar overleden moeder vindt programmamaker Pam van der Veen een doos met honderden luchtpostenveloppen. Het zijn brieven van haar moeder aan haar vader uit de roerige jaren 60 en 70. …
In de audiodocumentaire Plotse Papa’s 1, voerde ‘ervaringsdeskundige’ Bert Bentsink gesprekken met jonge mannen over ongepland vaderschap. De wederzijdse herkenning van situaties en gevoelens leverde goudeerlijke en …
Waar kan je terecht als je buiten de boot valt? Stijgende energiekosten, inflatie, dure boodschappen, ieder huishouden voelt de effecten van het kille economische klimaat. Maar hoe is het voor degenen die eigenlijk al …
Na een ingrijpende gebeurtenis in het leven van haar zoontje, begint Elena Dikomitis zich vragen te stellen: Hoeveel van wat hij meemaakte is achtergebleven in zijn brein? Zijn die verborgen herinneringen schadelijk? En …
Een vormeloze jas, bloemetjeshoofddoek, lopend op de markt met een boodschappenwagentje, op de rug van afstand met lange lens geschoten. Het bekende beeld van ‘de moslimvrouw’ in de Nederlandse media versterkt het …
Een vormeloze jas, bloemetjeshoofddoek, lopend op de markt met een boodschappenwagentje, op de rug van afstand met lange lens geschoten. Het bekende beeld van ‘de moslimvrouw’ in de Nederlandse media versterkt het …
Twee jaar voor haar geboorte liep de vader van Rianne van der Molen ernstig hersenletsel op bij een auto-ongeluk. In één klap werden zijn emoties …
Hoe is het om op te groeien in een wereld die verdeeld is in mannen en vrouwen, terwijl je zelf fysieke kenmerken van beide hebt? Marleen (31), Samantha (40) en Joyce (20) zijn intersekse. Interwat? Inderdaad, weinig …
Ko woonde vanaf zijn pensioen tot zijn 86e op een boomgaard. Hij leefde grotendeels afgezonderd van de wereld, achter een omheining van bomen en omring door verwilderd groen. Het was een leven dat ook voor zijn dochter …
Wat raak je kwijt als je een dictatoriaal regime inruilt voor een beter bestaan elders? Hoeveel moet je inleveren voor de vrijheid? En kan je die vrijheid eigenlijk wel aan, wanneer je nooit echte vrijheid hebt gekend? …
Tessa Jonge Poerink heeft al sinds ze klein is één grote droom: Actrice worden. Dat is sowieso al een niet gemakkelijk te bewandelen pad, maar voor Tessa ligt dat allemaal misschien nog wel iets ingewikkelder. Tessa is …
Anna is 21 en ze heeft een droom: documentairemaker worden. Daarom heeft ze zich aangemeld voor de Filmacademie, en ze is uitgenodigd voor de audities. Maar Anna heeft nog een doel: de statistieken verslaan. Want …
Deze week in DOCS de eerste aflevering van een nieuwe podcast: De Ranchi Baby’s – een koloniale erfenis. In deze podcast gaat Joost Wilgenhof op zoek …
In 1987 wordt de president van Burkina Faso, Thomas Sankara, vermoord. Na zijn dood op 37-jarige leeftijd krijgt hij een ware heldenstatus. Belangrijke artiesten als Alpha Blondy en Fela Kuti zingen over hem. In …
Is het tijd voor een geurenmuseum? Niets brengt het verleden zo dichtbij als de neus. Sommige geuren zijn nog niet weg, maar wel ernstig bedreigd. Bijvoorbeeld die van de fabrieken langs de Zaan voor zetmeel, biscuit en …
Hoe kijken asielzoekers over enkele jaren terug op hun eerste verblijf in Nederland? Zullen ze bij de herinnering aan een asielzoekerscentrum alleen …
De koning van de jungle is in gevaar. De jaguar is de helft van het oorspronkelijke leefgebied verloren en de kat staat inmiddels te boek als 'bedreigd'. Om erachter te komen wie en wat de bedreigingen zoal zijn, reist …
Eriks vrouw is Jehova’s Getuige, maar Erik zelf niet meer en dat levert een bizarre patstelling op, want scheiden staat het geloof niet toe, terwijl …
Ieder jaar vragen duizenden mensen asiel aan in Nederland en België. Voor de meeste van hen betekent dit dat ze zich moeten aanpassen aan een nieuwe samenleving en dat ze een nieuwe taal moeten leren. Om mee te kunnen …
Gehannes, teleurstelling, ongemak: voor veel mensen is de eerste keer seks een deceptie. Het gebeurt zomaar, al hangt het in de lucht, met een vakantieliefde, een eerste vriendje of in een dronken bui. Maar wat als je …
Oorspronkelijk was polder Maltha een keurig, groen plekje op de kaart van natuurgebied de Biesbosch. Maar alles veranderde na de overstromingen van …
Hoe onthoud je belangrijke gebeurtenissen, zonder fantasie? Hoe haal je herinneringen op als je de bijbehorende beelden niet kunt oproepen in het hoofd? En leef je je in de ander, als je je letterlijk geen voorstelling …
Zijn vader stierf op zijn 66e en zijn halfbroer ook. Voor zover bekend werd geen van de mannen in zijn familie ouder dan 66. En nu is Ted van Lieshout zelf ook 66. Wat te doen in het licht van het naderende einde? En …
De eerste mensen trokken dik een miljoen jaar geleden al langs de kusten van Europa. Botresten van deze Homo antecessor, oftewel 'pionier-mens' zijn opgegraven in Spanje en voetstappen zijn gevonden in oude afzettingen …
Om een berg te beklimmen heb je meer nodig dan fysiek uithoudingsvermogen. Je moet ook inventief zijn. Dat bewijst de klimcarrière van Herman Plugge. Hij verkocht klimtouw per meter om aan geld te komen voor de …
Schaamtevolle gebeurtenissen leveren de sterkste, meest intense herinneringen op. Of het nu op kantoor is, tijdens een internationale vlucht, in de …
Documentairemaker Marjolein Koster groeide op in een reformatorische gemeenschap in Zeeland. Meisjes droegen rokken, televisie was uit den boze en de …
Het klimaat is ziek: extreme droogte, hevige regenval, overstromingen en een sterk afnemende biodiversiteit. “We are on a fast track to climate disaster”, zei VN-topman Guterres onlangs. Mensen doen te weinig om het …
Bert Bentsink (32) was 22 jaar oud toen hij onverhoopt te horen kreeg dat hij vader zou worden. De vrouw die van hem in verwachting was kende hij op dat moment amper. Aanvankelijk wilde hij niet, maar besloot er kort na …
De beeldend kunstenaar Rudi van de Wint is bekend van zijn roodzwarte schilderingen in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Hij liet na zijn dood in 2006 een landgoed bij Den Helder na, waar hij tussen de bunkers de …
Een dorp wordt in 1951 getroffen door een onverklaarbare gekkenplaag: waanzinnig geworden dacht men te kunnen vliegen en sprong van de dakrand, men zag haren groeien uit oren en mond, en in een poging zichzelf in brand …
In deze documentaire volgen we abortusarts Monique. Zij benadrukt dat een ongewenste zwangerschap iedereen kan overkomen en dat de keuze voor …
In deze DOCS hoor je de Top 5 van Korte Golf, dé wedstrijd voor de beste podcast van 3 minuten. Ook komen de makers aan het woord. Hoe gingen zij aan …
De in Heerlen geboren schrijver-dichter Anton Dautzenberg zette een wandeling uit in het Zuid-Limburgse Gulpdal en besloot die te verbeelden in een …
Toen de ernst van de situatie in Oekraïne duidelijk werd, gebeurde er in Nederland iets wonderlijks. In plaats van het gebruikelijke not in my backyard-sentiment, stonden mensen ineens in de rij om gevluchte gezinnen …
Waarom is het zo moeilijk om de dood onder ogen te zien? En waarom is het nog moeilijker om te begrijpen dat de dood ook een wens kan zijn? In de …
Hoe hou je het contact goed met familie of vrienden die in bizarre complotten geloven? Het Berlijnse hulploket Veritas wordt veel gebeld door …
Hoe een verre oorlog ineens dichtbij komt.
Begin februari vlucht Yuliya met haar vier kinderen tussen de 1 en de 11 jaar uit Oekraïne naar Nederland. …
Iedereen doet wel eens wat stoms in zijn jeugd, maar wat als je daden uit het verleden je je hele leven blijven achtervolgen? In Sporen van Drugs …
Wat als je vader niet is wie je altijd dacht dat hij was? In 2017 wordt Francis Njotea in allerijl opgenomen in het ziekenhuis. Hij ligt een week in coma. Wanneer hij ontwaakt, vertelt hij zijn zoon Raf verward een …
Criminologe Marieke Liem is professor aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in geweldsdelicten en moordzaken. Maar ondanks de ernst van de …
Je laadt je winkelmandje vol in de supermarkt of bestelt via een app een maaltijd. Het plastic afval achteraf gooi je achteloos in de vuilnisbak. We …
Koos woont met zijn vrouw en drie zoons in Noord-Holland. Hij geeft les op een middelbare school en dat bevalt hem prima. Hij leeft het leven dat hem …
1 seconde, 1 klap. En alles was anders. Door een ongelukkige elleboogstoot tijdens een voetbalwedstrijd liep Anki een hersenschudding op die haar hele leven veranderde. Misschien wel voorgoed. Kon het eerst niet gek …
De eerste aflevering van Atlas, een nieuwe podcast over de meest fascinerende wetenschappelijke inzichten. Atlas duikt in de betekenis van dromen: nachtmerries, slaapverlamming en nachtelijke hallucinaties. Onze …
DOCS presenteert De Rauwe Waarheid, een podcast in wording, gemaakt door forensisch psycholoog Sylvain Dijkshoorn.
In de podcast die Dijkshoorn …
Van de razzia’s in het weekend van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam hebben veel mensen wel eens gehoord. Ze vormden de aanleiding voor de …
Een jaar of 10 geleden begon Prosper de Roos zijn vader te helpen met het opruimen van zijn huis, dat steeds verder dichtgroeide met spullen. Tijdens …
Ze gingen soms al voor hun vijftiende naar zee, de matrozen, machinisten, vissers die nu met pensioen zijn. En de landrotten die hun dagen op de vaste wal hebben gesleten kunnen zich maar moeilijk voorstellen hoe het …
Weike van Koolwijk was 23 jaar oud toen haar moeder overleed. Na verloop van tijd merkte ze hoezeer de ervaring haar had veranderd en ook hoe anders …
Anna was altijd al anders dan anderen. Toch duurde het jaren voor ze vastliep en zich liet onderzoeken. Hoe verandert je leven als je op volwassen …
Veelzijdig surrealist Louis Lehmann (1920-2012) is bijna tien jaar dood en daar nog altijd tegen. Hij kon alles - maar alleen op zijn eigen manier.
Louis was danser, tekenaar, vertaler, recensent, musicus, componist en …
Hendrik Gommer heeft een hunebed gebouwd, achter zijn huis. Een half jaar deed hij erover, maar nu ziet het er uit als een grafkamer voor de …
Vorig jaar zomer laaide de discussie rondom het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn voor de zoveelste keer op. Tegenstanders vinden dat Coen geen sokkel verdient in het midden van de stad. Het was Coen die 400 …
Een witte joodse vrouw op de bres voor Afro-Amerikaanse dichters.
Het leven van Rosey Pool, geboren in 1905 in Amsterdam en gestorven in 1971 in …
Miljoenen Nederlanders struinen langs huizenadvertenties, zelfs als ze helemaal niet op zoek zijn naar een nieuwe woning. Via de foto's kunnen we …
In DOCS deze week de eerste aflevering van een liefdesverhaal, zo romantisch…het steekt die oude klassieker, Dokter Zjivago, met gemak naar de kroon. In 1942 ontmoet Tatjana in Odessa de Nederlandse zeeman Pieter Boon. …
Een documentaire die speciaal gemaakt is voor DOCS en die hoort bij de podcast Geen Kleine Man. 70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarbare klachten zijn vrouwen. Waarom krijgen vrouwelijke patiënten minder …
Zes jaar geleden kwam Christiane zwaar ten val in Portugal. Ze liep hersenletsel op en lag maandenlang in coma. Artsen en familie zetten alles op alles om haar leven te redden. En dat lukt. Christiane moet wel alles …
In DOCS twee afleveringen uit de Oorzaken Podcast Academy, een initiatief van Oorzaken en het NPO fonds.
1. Lang zal ze leven
Een audio documentaire van Eva Nijs, over haar moeder die voor haar 98-jarige oma zorgt. …
Hoe breng je een paling naar de plek waar hij moet zijn? En wat is de relatie tussen armoede en kiespijn? In DOCS twee korte documentaires gemaakt tijdens de Oorzaken Podcast Academy, een opleidingstraject voor nieuw …
Muggen zijn irritant, ze bijten en houden je ’s nachts wakker, maar…ze zijn niet alleen vervelend, ze zijn ook gevaarlijk. Muggen kunnen tropische infectieziekten overbrengen. Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer één …
Wat doe je met mensen die geen keiharde criminelen zijn, maar die wel keer op keer de mist in gaan? Documentairemaker Misha Koole onderzocht de voor- …
Hoe bloeit liefde tussen mensen op? En ook, hoe desastreus kunnen de gevolgen daarvan zijn? Wat doen we elkaar eigenlijk allemaal aan door verliefd …
Je ziet je steeds meer: carspotters. Dat zijn tieners - gewoonlijk jongens - met camera om hun nek, die op kruispunten staan te wachten op mooie auto's: en dan het liefst supercars als Lamborghini's, Ferrari's en …
In de jaren ’70 van de vorige eeuw laat de gemeente Utrecht een tiental flats bouwen in de wijk Overvecht. Flats die niet alleen meer ruimte en comfort moeten bieden aan de bewoners, maar die ook een harmonieuzer …
Programmamaker Mina Etemad is geboren in Iran. Zij kwam op 21 september 1993 op zesjarige leeftijd als asielzoeker aan in Nederland. Als ze terugdenkt aan die gebeurtenis, weet ze niet of ze blij moet zijn of …
DOCS presenteert afl. 1 van de podcast Dr. Bones. De Nederlandse Peter B. maakte als forensisch patholoog en arts internationaal carrière, voordat …
Malou is een single dertiger met een kinderwens en ze voelt dat de tijd begint te dringen. Ze besluit zwanger te worden met behulp van een donor. …
Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van W F Hermans aandacht voor zijn meest raadselachtige boek “De God Denkbaar Denkbaar de God”, gepubliceerd in 1956. Vier maanden voor Hermans dood, op 29 december 1994, …
Bergbeklimmers die de dood in de ogen hebben gekeken, daar kan documentairemaker David de Jongh geen genoeg van krijgen. Juist de bloedstollende …
Vijf decennia aan opgroeiende kinderen, in vijf decennia Bijlmer, vertellen vanuit het perspectief van het kind de geschiedenis van hun eigen flatgebouw. Hoe was het voor kinderen om op te groeien in Groeneveen door al …
Dit keer in DOCS ‘Billie Holiday in New York’, de eerste twee delen van de gelijknamige podcastreeks van de VRT. In 2015 trokken programmamaakster …
Een documentaire van Ineke van den Bergen, eerder uitgezonden op 20 februari 1996 via NPORadio 5. In deze documentaire is een compilatie te horen van de verhalen die Gied Jaspars vertelde aan van den Bergen voor de …
Wat gebeurt er zodra vrouwen ‘the male gaze’, oftewel; ‘de mannelijke blik’ verliezen?
Als vrouwen de middelbare leeftijd bereiken, krijgen ze soms het gevoel dat ze onzichtbaar worden. De Deense schrijfster Dorthe …
Rinus van Eygen heeft twee moeders. Van zijn niet-biologische moeder vond hij het dagboek. Een dagboek waardoor hij haar opnieuw leert kennen. In …
Wat zien een Heilsoldaat, een social designer en een drumleraar wat anderen niet zien? Mirjam van Biemen volgde drie mensen die deelnamen aan een …
Bossen zijn de makkelijkste, goedkoopste en meest efficiënte manier om koolstof vast te houden en zo klimaatopwarming tegen te gaan. Maar er woeden …
De Japanse Duizendknoop heeft zich de afgelopen 200 jaar met het grootste gemak verspreid over heel Europa. ‘Het is eigenlijk een hele mooie plant’, …
Asielzoekers die eindeloos wachten in AZC's, met af en toe taxiritten voor een verhoor, stempel of verhuizing naar een ander centrum. Taxichauffeur Do Schat zoekt graag contact tijdens die vaak lange tochten in zijn …
Aan een doodstille weg in een gehucht in Zeeuws-Vlaanderen wonen twee broers pal naast elkaar: Peter (76) en Geertjan (74). Ze hebben ruzie. Al een jaar of tien. Ze wisselen geen woord meer met elkaar, maar als ze tóch …
Wat als je je zoveel zorgen maakt over het klimaat dat het nutteloos voelt om je huis te schilderen? Als de toekomst zo zwart lijkt dat je je ambities kwijtraakt? Zijn dit soort klimaatzorgen te genezen? Janna Reinsma …
De mens heeft een vernietigende invloed op de natuur. Maar soms slaat de natuur op onverwachte wijze terug. Voor DOCS en het Oorzaken podcastfestival …
Een levend organisme (maar geen mens of dier) een rol geven in je verhaal, een van de wind-geluiden uit het archief van het instituut voor Beeld en …
Anton Mussert, leider van de NSB, werd in 1946 ter dood gebracht wegens landverraad. Maar vlak daarvoor zou hij nog iets gezegd hebben. Laatste …
Harry zat al tweemaal vast voor moord en draaideurcrimineel Bram stal voor de zóveelste keer een zakje snoep. Na lange gevangenisstraffen komen ze eindelijk vrij. Dit keer zijn ze vastbesloten om het allemaal anders te …
Ruim een jaar geleden zaten we, van de ene op de andere dag, ineens allemaal binnen. In lock-down. Sommige mensen vonden dat vervelend, sommige mensen vonden het wel rustig, de meeste mensen vonden het een beetje saai.
Terwijl vluchtelingen een gaatje zoeken in de Europese grens, zoekt journaliste Marjolein Koster naar openingen in de media om daar aandacht voor te …
Bijna één op de vijf Nederlanders kampt in zijn leven met een angstklachten. Sinds de coronacrisis is het aantal angstklachten onder de bevolking ook …
Alle kinderen vinden hun vader een held, maar voor Sven geldt dat helemaal, want zijn vader is brandweerman. En als vader Roel met de brandweerwagen uitrukt om een brand te blussen barst de 5-jarige Sven bijna uit …
Iedere familie kent zijn geheimen en nooit opgehelderde geruchten. En in elke familie klinkt, iedere generatie opnieuw, de verzuchting: waarom heb ik dat indertijd niet gevraagd, toen mijn grootouders nog leefden, toen …
Anneriek de Vries en Julia de Jong groeiden beiden op zonder moeder. Lang was dat bijna normaal voor ze, maar naarmate ze ouder worden zitten ze met …
“Het verhaal van de jacht wordt niet verteld door de leeuw maar door de jager”, zegt een Afrikaans spreekwoord. Zo ging het ook met onze vaderlandse geschiedenis. De standbeelden, de lofliederen, de mythes zijn altijd …
Gerard Reve zei al eens: “Men kan weg moeten, zonder dat men ergens heen moet. Dat zijn de gevallen, dat men ergens vandaan moet.” Zoiets was de drijfveer voor de jonge radiomaker Naomi Steijger om eind vorig jaar haar …
Voor een slecht humeur gaan mensen niet in therapie. Het is niks ernstigs, het is geen burn-out of depressie, maar gewoon een stemming die komt en gaat. Toch? In ‘Humeurig’ duikt Janna Reinsma in het slechte humeur – in …
Absurdist Ronald Snijders (1975) in gesprek met zijn vriend en voorbeeld schrijver K. Schippers (1936) over diens ziekte, Laurel & Hardy, toeval, de geluiden in zijn hoofd en zijn misschien wel op handen zijnde …
In Den Haag was een kerkgebouw jarenlang inzet van een wonderlijk gevecht: de parochie wilde de kerk slopen, terwijl omwonenden het gebouw juist wilden behouden. Van wie is het kerkgebouw eigenlijk? De strijd om de …
Maartje Epema woont met haar partner Frank en hun drie kinderen op een grote boerderij. Maar sinds 5 jaar zijn er ook altijd anderen in huis, meestal jonge mannen gevlucht uit Syrië. Maartje beschouwt hen inmiddels als …
Peepling Tom, Willem is verliefd op een webcamgirl. Hij beschrijft haar als het enige lichtpuntje in een nogal donkere periode. Op een dag verdween ze van het internet.
Maker & Techniek: Naomi Steijger
Eindredactie: …
Onze planeet ligt in puin en onze kinderen mogen de troep opruimen. Wat vinden zij daar eigenlijk van? En wat doen ze zelf om de aarde leefbaar te …
Wat is Kunst&Cultuur waard? Veel. Maar precies meten hoeveel, dat lukt niet. Want tegenover de harde groeicijfers van Schiphol en de Botlek is de …
De Mallemolen, een autovrij hofje in Den Haag, was jarenlang het toneel van woeste zuipfestijnen, wilde vechtpartijen en ongeremde creativiteit. In …
Drie jaar eerder dan gepland moesten nertsenhouders in december afscheid nemen van hun dieren en hun bedrijf. Nertsenhouders praten meestal niet met de pers, maar voor Joyce de Badts -die zelf ook opgroeide tussen de …
In de eerste aflevering van DOCS twee op zichzelf staande bijdragen van relatief jonge, nieuwe makers: Kitty Munnichs en Besan Zarzar.
In ‘Aangepaste realiteit’ doet Besan Zarzar verslag van haar leven in Nederland, waar …
Radio Doc is DOCS geworden. Je had het waarschijnlijk al door, want je leest dit in je podcastapp. Niet meer op de radio, maar vanaf nu vind je iedere woensdag hier een nieuwe, aangrijpende, audiodocumentaire. En bij …
Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam: DOCS. De laatste aflevering van Radio Doc is daarom een speciale: je …
Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam: DOCS. De laatste aflevering van Radio Doc is daarom een speciale: je …
Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam: DOCS. De laatste aflevering van Radio Doc is daarom een speciale: je …
Toen Mathijs Deen de beelden zag van protesterende boeren en de boze reacties in de media, moest hij denken aan de boerenkinderen in de klas waar hij …
Ons succesverhaal, deel 2 van een tweeluik over integreren in Nederland.
Radiomaker Yula Altchouler is een zogenoemd ‘succesverhaal’: 30 jaar geleden …
Ons succesverhaal, deel 1 van een tweeluik over integreren in Nederland.
Radiomaker Yula Altchouler is een zogenoemd ‘succesverhaal’: 30 jaar geleden …
Schrijver Erik Jan Harmens heeft een twintigjarige zoon met PDD-nos en journalist Dieuwertje Mertens heeft een achtjarige zoon met ADHD. Ze houden van hen met heel hun hart, maar het opvoeden was zwaar en vaak ook …
Een schietpartij in de straat - deel 2: Vergissing
In Nederland vinden steeds meer schietpartijen plaats, gepleegd met steeds zwaardere wapens. Maar een schietpartij in je straat is niet normaal en moet dat ook niet …
In Nederland vinden steeds meer schietpartijen plaats, gepleegd met steeds zwaardere wapens. Maar een schietpartij in je straat is niet normaal en moet dat ook niet worden. In dit documentaire tweeluik wordt de …
Was elke serieuze wetenschapper er tot eind vorige eeuw nog van overtuigd dat er in het zonnestelsel buiten de aarde nergens leven kon bestaan, vooral de laatste tijd stapelen de aanwijzingen zich op dat ze het niet bij …
Het Pad naar Polarisatie
Corona, Zwarte Piet en de Boerenprotesten hebben 1 ding gemeen: ze verdelen de maatschappij in groepen die messcherp …
Naar Istanbul
De zoektocht van een broer en een zus naar contact met hun vader die in een psychose verdwaalde in de straten van Istanbul.
Op 21 …
Een documentaire over pensionado's in Amerika, de noodzaak van langer doorwerken en de lessen die we hiervan kunnen leren.
Kaartjes afgeven vanachter …
Donna's droom
Donna heeft een droom: een eigen koor waar iedereen welkom is. Zo ontstaat het Stutkoor, een bont gezelschap van mensen die vaak met één …
Making an opera – Na corona
Op 7 oktober presenteert De Nationale Opera de wereldpremière van de opera Ritratto van Willem Jeths. Tenminste, dat hopen we. De vorige première werd op het allerlaatste moment afgelast …
Ischa Solo
Een documentaire van Tom Rooduijn over het toneelwerk van journalist en schrijver Ischa Meijer (1943-1995): als Izzy M., als acteur en als …
In de stadstuinen van Leiden ontmoet Tijs Huys de 100-jarige Toos, hun ontmoeting groeit uit tot een hechte vriendschap. En een bijzondere aflevering van de prijswinnende serie Virus Verhalen: Wachten.
Toos en Tijs
In de …
Het dorp en de dokter
Op een najaarsochtend in 2015 nemen inwoners van het Limburgse grensplaatsje Susteren afscheid van hun geliefde dorpsdokter, de …
Nu het nog kan
In deze 5-delige podcastserie praten kleinkinderen met hun grootouders over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding. Nu het nog kan. In de eerste aflevering praat …
De fragiele droom
De twee broers Feliciano en Illaijh komen uit een gezin met vier kinderen, moeder Angelique is ziekelijk, alleenstaand en zit in de bijstand. Illaijh speelt bij Feyenoord in de jeugd en Feliciano bij …
Na het applaus
Jos en Etha blikken in deze podcast terug op hun carrière in het circus. Zij zagen de circuswereld veranderen. Niet langer zitten de …
GeschiedLied | 1997, Saint Motel | Taro, Alt-J
Geschiedenisverhalen worden doorgaans verteld in boeken, musea en films of series. In GeschiedLied is muziek het medium om historische verhalen te vertellen. De maker zoomt …
Een koud kunstje
In deze podcast leert de luisteraar drie mensen kennen die alle drie een grote passie hebben voor het opzetten van dode dieren …
Huid en huis schelen maar 1 letter. Een documentaire over de vraag: hoe belangrijk is een woning? En in deze aflevering het tweede deel van 'Alles is Tijd' - een drieluik over tijdbeleving.
Honk
Honk is een …
1.5 meter cultuur
De corona lockdown betekende het begin van het lange thuiszitten, ook voor artiesten en publiek.
Zalen hadden hun deuren gesloten en …
Een koud kunstje
In deze podcast leert de luisteraar drie mensen kennen die alle drie een grote passie hebben voor het opzetten van dode dieren …
Op 16 juli 1957 vond de eerste Nederlandse vliegramp met het toestel de Neutron plaats in Biak, Nieuw Guinea. Aan boord tropenarts Dick Leiker met …
Na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1945, kwamen tot eind jaren zestig zo'n 350.000 mensen uit de voormalige …
De levensader van Pierre Courbois
Wanneer jazzdrummer Pierre Courbois in de zomer van 2015 onderweg is naar zijn vakantiehuis in Zuid-Frankrijk, krijgt hij een hartinfarct.
Pierre Courbois heeft even vakantie in het jaar …
Dinsdag viert Congo zestig jaar onafhankelijkheid, maar voor België is dat geen reden voor feest. Zelfs toegeven dat het koloniale verleden “op …
In een tijd waarin muziekonderwijs op Nederlandse basisscholen wordt wegbezuinigd gaat Marco de Souza tegen de stroom in. Hij bedenkt het Leerorkest. …
Radiomaakster Lotte van Gaalen is de achterkleindochter van Dora. Zij gaat op zoek naar het verhaal achter het dagboek. En een aflevering van de podcast Leesdees over het boek ‘Barracoon’ van Zora Neal Hurston.
Dagboek …
In Radio Doc aflevering 1 van de nieuwe podcast De laatste dans een serie van Frans Pollux. En aflevering 4 van Lopendebandwerk: Joseph feat. Sofie …
In de prijswinnende televisiedocumentaireserie Stuk wordt een aantal mensen gevolgd tijdens hun verblijf in revalidatiecentrum Heliomare. De serie …
December 2019. Uit China komen de eerste berichten over een sars-achtig virus. In Nederland wordt een piepklein jongetje geboren. Wieb, hij is 25 …
Je ziet ze overal in Nederland langs snelwegen of randen van dorpen en steden: gigantische blokkendozen zonder ramen. Verborgen daarin wordt gewerkt! …
Karin Kuijpers uit Veghel is bang corona te krijgen. Niet vreemd; want haar moeder heeft het. De koster is er aan gestorven. En zelf begraaft ze, als uitvaartverzorger, de doden. In de radiodocumentaire Geen cake gaat …
Hoe ga je om met een wereld die niet perfect is? Wat kun je daarin als individu betekenen? En hoe ver ga je om je doel te bereiken? In de …
Wie bedreigd wordt kan op drie manieren reageren: door te vechten, te vluchten of te ‘bevriezen’. Ooit, in een uiterst angstige situatie, bevroor programmamaker Lennah Koster uren lang, tot haar eigen frustratie. Koster …
In het tweeluik Virus Verhalen horen we verschillende mensen die op een bijzondere manier getroffen zijn door het coronavirus. In deel 2: verhalen over verdeeldheid en grenzen.
Wat betekent de coronacrisis voor de mensen …
In Virus Verhalen horen we verschillende mensen die op een bijzondere manier getroffen zijn door de corona-crisis. In deel 1: Wat doet corona met onze dromen en onze relaties?
In de korte documentaire deel 1 van het …
De eeuwenoude boerenschuren van Zeeuws Vlaanderen verdwijnen de een na de ander onder de sloophamer. Ze voldoen niet meer, ze staan in de weg, ze …
Wat bepaalt tot hoever je kunt komen in het leven? Een verhaal over een blinde man die alles lijkt te kunnen, tot hij niet meer verder kan.
En in deze aflevering deel 5 van Zingeving aan huis.
Sacha van Loo groeit op …
Chris Bajema, beter bekend als de Man met de microfoon, besloot al een week geleden om zijn podcast om te toveren tot een asiel voor Corona-verhalen. In Radio Doc een compilatie.
En in deze uitzending Zingeving aan Huis …
Wanneer radiomaker Nikki Dekker iemand vertelt dat haar nieuwe documentaire over Andreas Burnier gaat, krijgt ze nog regelmatig als antwoord: ‘Wie?’
Andreas Burnier schreef baanbrekende romans en scherpe essays; was een …
Jan & Christina - deel 1
De succesvolle fotograaf Jan Banning raakt in de ban van een Amerikaanse vrouw die jaren eerder voor zijn camera stond in …
Boekverkopers en enthousiaste lezers krijgen een steeds dominantere rol bij de bespreking van boeken. Wat betekent dat voor de literaire kritiek?
…
China heeft in korte tijd een enorme ruimtevaartindustrie uit de grond gestampt en is van plan om in 2025 wereldleider te zijn op het gebied van …
Sterrenkundige Marc Klein Wolt heeft een uitzinnig plan: hij wil duizend antennes plaatsen op de achterkant van de maan. Daarmee wil hij aan de weet …
De Perfecte Moord is het eerste deel van een bijzondere True Crime podcast: Kwaad Bloed, over moord en doodslag op het platteland.
Jacqueline Maris en Gerrit Kalsbeek verdiepten zich afgelopen twee jaar in zes …
Extinction Rebellion staat bekend om de radicale acties tegen de opwarming van de aarde. Maar ze willen meer: een andere manier waarop we als mensen met elkaar omgaan. We sluiten de aflevering af met deel 2 uit de …
De wereldbevolking stijgt deze eeuw tot tien of elf miljard mensen. Als die allemaal een auto, koelkast en biefstuk willen, is de aarde straks een …
Na de val van de Muur leek het gedachtegoed van Karl Marx ten dode opgeschreven. Nu, ruim dertig jaar later, is er een opleving in de belangstelling voor Marx. Vooral jongeren, die het communisme niet hebben meegemaakt, …
Het onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen is in Nederland regelmatig onderwerp van discussie. Lennah Koster volgt in haar documentaire Hoogbegaafde …
De slopende oorlog in Syrië begon onschuldig, met kleine groepjes jongeren die de straat opgingen om zich uit te spreken tegen het regime van Assad. …
De grootste hoeveelheid interne vluchtelingen ter wereld, martelingen, verdwijningen en aanhoudende bombardementen. De gruwelen in Syrië zijn niet te …
Bij het woord ‘censuur’ denken we al gauw aan autocratische landen zoals China, Iran, en Turkije. Maar hoe staat het eigenlijk in Europa?
Groeiend …
In het dorp Hazerswoude-Rijndijk vond jarenlang een bijzonder project plaats: Protestantse en katholieke jongeren uit Noord-Ierland werden hier drie …
Radiomaakster Lotte van Gaalen is de achterkleindochter van Dora. Zij gaat op zoek naar het verhaal achter het dagboek. En in deze aflevering deel 1 van de zevendelige podcast Het verloren hoofd.
Dagboek van Dora
Het …
Wisse Beets was in een kringloopwinkel op zoek naar leuke muziekcassettes om te draaien in zijn oude Fiat Panda. Naast klappers als 'het beste van de top 40 van 1987' vond hij ook een heel persoonlijk bandje met …
De Bloemendaalse wethouder Dijkhuizen krijgt het niet uitgelegd. De aanbouw van een serre moet hij verbieden vanwege het Stikstofbesluit en …
In Nederland zitten er rond de 14.000 jongeren thuis die eigenlijk op school zouden moeten zitten. Een groot gedeelte zit langer dan drie maanden …
Wat betekent het als familieleden, klasgenoten, collega’s of wildvreemden jou als minder kwalificeren omdat jouw haar niet steil genoeg is? Jouw ogen …
Vier uur voor uitzending krijgt een Poolse programmamaker van Radio Lublin een telefoontje van de hoofdredactrice dat haar documentaire over de …
Hoe kun je de gevolgen van de klimaatcrisis, het verdwijnende landschap, uitstervende dieren en planten onder ogen zien zonder depressief te worden?
…
De Britten raken meer en meer verstrikt in hun Brexit. Het is september 2019 en alle politieke en maatschappelijke tegenstellingen in het land komen …
Bij zijn 25-jarige jubileum als priester presenteer Pierre Valkering een explosief boek. Toch wil hij bij de kerk blijven. Radiomaker Heleen Hummelen sprak een kring van mensen rond de priester om te achterhalen wat er …
De val van het IJzeren Gordijn kondigde zich eerder aan in 1989. Eerder dat jaar was er al even een grens opengegaan, in Hongarije. Oostenrijkse intellectuelen en Hongaarse oppositiepartijen zouden elkaar kort …
Wielrenner Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op zijn uitnodiging in… Deel 1 van de podcast van audiocollectief SCHIK.
En de …
Documentairemaker Jennifer Pettersson kwam de afgelopen anderhalf jaar geregeld op basisschool De Kaap in Amsterdam Oost. De Kaap lijkt een school …
De vierde aflevering van de NTR Podcastprijs: En toen? De verdwenen kaas van Lotje van den Dungen, Maarten van Gestel, Liese Molenaar en Tinnitus …
De derde aflevering van de NTR Podcastprijs:Koffie Curieus van Jonas Vandicke & De stad waar je nooit dacht te gaan wonen van Trans/missie en Mathieu van Wijdeven.
Aflevering twee van de NTR Podcastprijs: Drugverlagend van Nick van Herk, Nore-Linn Movig, Milou van Ommen, Mathanja van Houwelingen en De Wereld van fluisterfilmpjes van Viktor Vandervelde.
De eerste twee genomineerden van de NTR Podcastprijs: Mediteren is geen pilletje van Anna Dijk en Jorn Lelong en De eenzame uitvaart van Celine Ottenburgh.
Er zit achter elke naam wel een bijzonder verhaal. Waar komt je naam vandaan? Wat zegt een naam over iemand? Vanaf 28 juli verschijnt bij NPORadio1 …
Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen, elke nacht droomt. Maar documentairemaker Luuk Heezen haalt terwijl hij droomt ook nog eens de raarste dingen uit. Hij vraagt zich af of zijn dromen iets te betekenen hebben: …
Hoe zet je de schakelaar terug als je gewend bent geraakt aan de oorlog? Marije Schuurman Hess sprak veteranen bij wie het morele kompas op drift raakte.
In de korte documentaire dook KNIL-afstammeling Marco Huysdens, …
Twee jaar geleden, april 2017, werden Ronnie en Jasper op een brug in Arnhem in elkaar geslagen. Ze liepen er hand in hand, en er is gescholden met …
Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat Heinz Herman Polzer werd geboren, beter bekend als Drs. P. Dit heuglijke feit wordt op allerlei manieren …
Het station van Gent-Sint-Pieters, België. Twintig voor elf ‘s avonds. Over twee minuten vertrekt de S53, de laatste trein van Gent-Sint-Pieters naar Beervelde. Tientallen dik ingepakte reizigers staan te wachten op de …
In welke bochten moet je je wringen om als vijftigplusser aan een baan te komen? Radiomaker Misha Koole maakte een documentaire over hoop en wanhoop …
De eerste aflevering van de nieuwe podcast Waarom door Eva Moeraert over het dramatische verhaal van Tom en Bjorn. In 1997 kiezen de 17-jarige Tom en de 18-jarige Bjorn ervoor een einde aan hun leven te maken. Bjorn …
Een documentaire van Jan Louter over de schrijver Maarten Biesheuvel, die op 23 mei 80 jaar wordt.
Filmregisseur Frans Weisz (1938) gaat op zoek naar zijn vader, de in 1933 voor de nazi's uit Duitsland gevluchte acteur Géza L. Weisz (1904-1944). En het laatste deel van de korte documentaireserie Rijden met …
Julie groeit op in een waar paradijs, te midden van prachtige natuur en exotische vogels. Ze is zich er niet van bewust dat ze anders is dan de …
Het recht om te demonstreren is een fundamenteel mensenrecht, waar mensen dankbaar gebruik van maken: ze demonstreren tegen klimaatverandering, voor beter onderwijs, tegen extreemrechts, voor - of juist tegen zwarte …
Margot de Boer wordt 19 april 88. Ze verstaat de kunst van het ouder worden zonder te klagen. Ook al is ze sinds een jaar weduwe, heeft ze beginnende longkanker en rookt ze stevig door. En het laatste deel van …
Op een dag besluit de 21-jarige Ids dat hij naar Japan moet. En wel nu. Op de fiets. Jan Maarten Deurvorst maakte een radiodocumentaire over de bizarre avonturen van Ids. Een portret van een jongeman die afgaat op zijn …
“Ik kan bijna niet uitdrukken hoe verdrietig ik ervan wordt,” zegt Morna Simpson in Glasgow, Schotland. Twee banen is ze al kwijtgeraakt door de Brexit nog voordat die een feit is. Bedrijven vertrekken. Activiteiten …
De waterschappen. Die staan voor bioplastic uit mensenpoep en hypermoderne dijken, maar ook voor de aloude muskusrattenvanger en peilbeheerders die al honderden jaar de waterhoogte regelen op ons vlakke land. Op 20 …
Eind oktober kregen de medewerkers van het Slotervaartziekenhuis de mededeling dat het afgelopen was. Het ziekenhuis was failliet. In de laatste …
Elke vrijdag repeteert een weel heel bijzonder koor in de kelder van de Corvershof aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam: Min of meer stipt om 11 uur verzamelt zich daar een bonte bende van dak- en thuislozen, …
In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. De moord groeit uit tot één van de meest veelbesproken zaken in België. Hoe kon …
Nu de meeste goede voornemens van 2019 alweer zijn gestrand, onderzoekt Babette Rijkhoff wat er gebeurt als je wél doorzet om je leven te verbeteren. …
Huisvrouw op de prairie - Over de ontdekking van een bijzonder dagboek: van een huisvrouw die maandenlang tussen de Indianen leefde. En het tweeëntwintigste deel van Ongesigneerd: Het urinoir.
Portret van schrijver en filmer Philo Bregstein, die voor zijn boek De gestolen tijd op zoek ging naar Joodse familieleden verspreid over de wereld. …
Op 7 december 2003 komt Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis om het leven. De excentrieke Vughtenaar bezat zo'n 700 hectare land, een …
In de kletsnatte septembermaand van 2015 besluiten honderdtwintig gegoede burgers plotseling huis en haard te verlaten om op een braakliggend terrein in Amsterdam-Noord te gaan kamperen. Ze staan er zes weken. In de …
Frietfabrikant Aviko en plattelandsgemeente Steenderen hebben al meer dan 50 jaar een innige relatie met elkaar. Maar als bekend wordt dat het bedrijf een 35 meter hoog vrieshuis in het open landschap wil bouwen, …
Wat gebeurt er als literatuur radio wordt? Is de tekst dan nog heilig? Mogen woorden wijken voor geluid? Wat mag een regisseur doen?
Mathijs Deen sprak met enkele schrijvers en bezocht de regisseurs die tekenen voor de …
Veertien jaar geleden deed geoloog Henk Brinkhuis een belangrijke ontdekking op de noordpool; een vondst die grote gevolgen zou kunnen hebben voor de …
49 procent van de wilde bijen in Nederland is bedreigd of al verdwenen. Ook met de honingbij gaat het niet best. Met grote gevolgen, want driekwart …
Het is het mentale duizend-dingen-doekje van de moderne mens geworden: meditatie. Documentairemaker Luuk Heezen wil dit wel eens aan den lijve ondervinden. Hij zoekt uit hoe meditatie werkt, hoe het in de zorg én in het …
Ware kunst beschouwen we als tijdloos; als iets wat zijn waarde behoudt door de eeuwen heen. Maar klopt dat? De makers van 'Topstuk', René van Es en Richard den Haring, vonden twee werken in Nederlandse musea die …
Klimaatverandering is een groot thema dat het leven van iedereen beïnvloedt. Maar tegelijkertijd is het ook ongrijpbaar, vaak alleen zichtbaar in statistieken. In de radiodocumentaire KOLK gaat radiomaker Prosper de …
Boos en fel zijn de reacties op het pamflet 'Tempo Doeloe, een
Omhelzing' van Kester Freriks.
Freriks (geboren in1954 te Djakarta) wil die bijzondere …
De Vlaamse radiomaker Wederik De Backer kreeg een half jaar de kans om opnames te maken met de gevangen van Vleugel F, uit de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen. Een keer per maand kapen ze de lokale Antwerpse …
Het is 2016 en we zitten midden in de vluchtelingencrisis. Er zijn protesten tegen asielzoekerscentra, pegida-demonstraties, en een hoop angst. Maar radiomaakster Serin Utlu merkt daar in haar omgeving niks van.
De …
Hannah is 26, een millenial. Ze groeide op in Nederland en Schotland, haar vrienden komen uit verschillende landen, zeis politiek bewust, ze is …
De omvang van het plastic afvalprobleem wordt wereldwijd steeds meer zichtbaar. Elke minuut gaat er een vrachtwagen plastic afval de zee in. Als we zo doorgaan, dan drijft er straks meer plastic dan vis in onze oceanen. …
Drie jaar geleden besloot een groep Syrische asielzoekers om een klein koor te vormen, om hun lange wachttijd te verdrijven. Afgelopen april mocht dit koor op de Koningsdag in Groningen optreden. Dit was het hoogste …
Niemand moet zich bemoeien met hoe we leven en hoe we opvoeden. Daarom kan zelfs een schijnbaar eenvoudig, concreet probleem een onmogelijke opgave worden: hoe krijgen we onze kinderen in slaap?
De Vlaamse radiomaker …
Facebook houdt graag het imago van de duimpjes omhoog. Daarom hebben ze mensen als Sjarrel nodig. Dag in, dag uit kijkt hij in een afgrond vol haat.
…
In 1992 verloor journalist Goran Trkulja zijn land Joegoslavië. Hij schreef te kritisch, kreeg de keuze tussen meewerken of sterven en koos de derde …
NAOMI STEIJGER EN TIMO TEMBUYSER, Toneelacademie Maastricht
"88 Woningraten - Een verzet tegen eenzaamheid in de grote stad" (26'33)
De makers nemen ons mee naar een flatgebouw in Den Haag waar ze de bewoners vragen om …
Ruben Pest & Robin Van Gelder - "Het maakbare geweten", driedelige podcastserie
1 Vertrouw jij je geweten? (20'18)
2 Kun je het geweten verbeteren? (25'01)
3 Kun je het geweten uitbesteden? (21'09)
Wat is het geweten …
LENTE DE VIL, opleiding Journalistiek, Hogeschool Thomas More, Mechelen
"The secret life of secondhand clothing" (25'00)
Wat gebeurt er met al die …
THIJS VAN DORSSEN, Reporter Podcast (opleiding Journalistiek, Windesheim)
"De bitcoin of Wie betaalt de cryptorekening?" (31'29)
Cybercriminelen lopen …
MARJOLEIN KNOL, RTV Drenthe
"Oerend HarTT", driedelige podcastserie: Deel 3) Het aggregaat van Batse (13'00)
Eén keer in het jaar gaan in Assen alle remmen los. Elke ingetogen ziel, van coureurs tot publiek, laat zich …
Op 3 augustus 2015 verdwaalden twee studenten in een Limburgse mergelgrot. Ze zaten 21 uur vast in het pikkedonker, en kwamen anderhalve kilometer …
Wat te doen als je je kind niet in het gareel krijgt? Als je ontdekt dat je eigenlijk geen gezag meer hebt over je zoon of dochter? Wanneer de spanning thuis almaar oploopt?
Een documentaire over ouders die een ongewone …
Radio Doc heeft ditmaal een bijzondere leestip voor de zomervakantie: de bloemrijke debuutroman van de Amerikaanse schrijver Thomas Wolfe 'Daal …
Op het WK strijden de groten der aarde met elkaar om de wereldcup. Maar Gersloot heeft ook een record, ze hebben de kleinste voetbalclub van Nederland. Een documentaire van Jan Maarten Deurvorst.
Nu het stof rond de presentatie van Wim Hazeu’s biografie over Lucebert is neergedaald, onderzoekt Radio Doc de consequenties. Moet het werk van deze kunstenaar, met de kennis van zijn nazisympathie en antisemitisme op …
De meest baanbrekende en invloedrijke roman van de twintigste eeuw was Ulysses van James Joyce. In het boek wandelt hoofdpersoon Leopold Bloom een …
Waar gaat het om in het leven? De liefde, zullen veel mensen zeggen. Maar de ouders van radiomaker Misha Koole hebben een ander antwoord: Vrijheid. …
Over heel 2017 kwamen 186.000 migranten aan op de Zuid-Europese kusten, de helft minder dan in 2016.
Het totale aantal bootvluchtelingen neemt af, maar in januari 2018 wisten op de hele Middellandse Zee nog steeds 5.747 …
Tientallen grote Nederlandse organisaties – van ziekenhuizen tot de belastingdienst – hebben een Kafkaknop op hun interne website staan. Die Kafkaknop is de laatste strohalm voor medewerkers die kampen met een …
Voor kankeronderzoekers, artsen en patiënten zijn het bijzondere tijden. Dankzij ‘immuuntherapie’ kan een groep mensen die kort geleden nog opgegeven zou zijn, nu ineens met succes behandeld worden. Immuuntherapie is …
In De laatste adem bundelt radiomaker Luuk Heezen de verhalen van mensen die een bijzonder perspectief hebben op de laatste adem die we allemaal een keer uit blazen: van de kistdrager die al ruim 40 jaar met de dood …
Radiomaker Jan Maarten Deurvorst had een oudoom die bij speciale gelegenheden de krenterige jood nadeed. Dan zette hij een pruimmondje op en ging onzichtbare centjes tellen. Ook hoorde hij soms misprijzend: ‘judje’ en …
Zestiger Kees is vanaf zijn kindertijd bang van honden. Wanneer zijn vrouw Marjolijn in 1998 hoort dat zij ongeneeslijk ziek is, bedenken ze wat ze …
Vind de ondernemer in Jezelf. Dat is de boodschap uit De Haag aan iedere burger, en het leger zelfstandigen groeit nog steeds. Maar: hoeveel mensen zijn nou eigenlijk echt ondernemer? Wat als dat niet in jezit, dat …
Zijn hele leven lang stort Remko zich vol op de kunst. Het creatieve proces werkt voor hem als een middel om met pijnlijke momenten om te gaan: de …
Subtiele, psychologische spelletjes om jezelf te promoten – je kan het stom vinden, of er niet aan mee willen doen, maar eigenlijk ontkom je er niet …
Ieder jaar op 1 april viert Brielle de inname van de stad door de watergeuzen in 1572. Die inname luidde het begin in van de opstand tegen Spanje. Uiteindelijk leidde die opstand tot de stichting van Nederland als een …
Herman Stapelbroek is een betrokken burger die na zijn pensioen de politiek in gaat. Hij wordt lid van Gemeente Belangen Bronckhorst, maar zijn …
Hoe overleef je aan de top?
Lou Bandy was één van de grootste Nederlandse artiesten uit het interbellum. De humorist deed er jaren over om aan de top te komen en was vastbesloten daar te blijven. Hij ging net zo lang …
Het leven deelde een paar vreemde kaarten uit aan Nathan, student met een multi-etnische achtergrond aan de kunstacademie in Den Haag. Een …
Monique doet nachtwerk in een groentefabriek. Ze doodt de tijd door te schrijven met Amerikaanse gedetineerden, waaronder Roy, die een straf uitzit van 40 jaar. Hij raakt verknocht aan haar. Dan stuurt hij haar een …
In de 8-delige podcast Opgejaagd zoekt Jennifer Pettersson naar de oorzaken en gevolgen van systeemfouten in de Nederlandse kinderopvang en het …
Hoe ziet ons onderwijssysteem en de kinderopvang eruit als je kijkt door de ogen van iemand uit Scandinavië? Documentairemaker Jennifer Pettersson woont al 20 jaar in Nederland en voelde zich hier altijd thuis. Maar …
In deze aflevering de eerste aflevering van de 8-delige podcast-serie Opgejaagd.
En de documentaire Vensters. Als je door het venster van je huis kijkt, wat zie je dan? 6 verschillende ramen van 6 verschillende …
Als een gemeentelijke herindeling de streektaal het Bildts bedreigt, komt journalist Gerard de Jong in actie. Na de dood van zijn opa, hoofdredacteur van de Bildtse Post, heeft hij zich immers voorgenomen om goed voor …
Paula heeft een verstandelijke beperking en een psychische stoornis. Ze groeit op in de jaren zestig, een tijd met weinig toegespitste zorg. Die zorg …
Steven maakte jarenlang deel uit van de elitetroepen van het Belgisch Leger. Tot op een dag niets nog lukte. Door een posttraumatische stressstoornis werd hij op non-actief geplaatst. Zijn nieuwe missie: huisvader.
…
In het voormalige Oost-Duitsland zijn duizenden ouders op zoek naar hun kinderen. Of kinderen zijn op zoek naar hun biologische ouders. De staat …
Een verhaal over vlees, ijs, donuts en vluchtelingen die weigeren vluchteling te zijn.
Ondanks de internationale afspraken om de ontbossing van de Braziliaanse Amazone te stoppen, gaat deze gewoon door voor de vleesindustrie. Bos verdwijnt illegaal voor veeteelt of om er soja te verbouwen wat in grote …
Er is iets aan de hand met de mannen in Nederland. ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ vraagt de een, terwijl de ander ‘Nog meer voor mannen’ doet. Enkelen luiden de noodklok: ze spreken van een gefeminiseerde …
Wat gebeurt er wanneer de waarheid aan het licht komt? In elk geval iets waardoor je anders tegen de wereld aan gaat kijken. Dit fenomeen laat zich omschrijven als het ‘Sinterklaas-effect'. Nu de pepernoten weer in de …
Radioportret van de 25-jarige dichteres Hannah van Binsbergen, jongste winnares ooit van de VSB-poëzieprijs 2017 voor haar bundel Kwaad gesternte. Tom Rooduijn spreekt met haar over leven en werk en bezoekt voor de …
Het lijkt zo verdomde makkelijk: een gebogen buis met drie ventielen, meer is het niet. En toch is de trompet een berucht instrument, dat zich nauwelijks laat temmen. Om van de een naar de andere hoge noot te komen gaat …
Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.
Op een dag vindt radiomaker Joyce de Badts een etuitje met de eerste brieven van haar opa aan haar oma. Ze zijn geschreven in de jaren vijftig en roepen het beeld op van een eenvoudige boerenzoon die smoorverliefd is op …
Pepijn (10) en Bebiene (12) eten elk jaar bami op de verjaardag van hun vader. Zijn lievelingsgerecht. Bebiene vraagt zich wel af waar haar vader op dat moment is: bij zijn ouders, zijn broer of toch bij hen? Pepijn …
Als Ebeltje tien jaar oud is, blijft hij per ongeluk haken aan een opstijgende luchtballon. Hij houdt zich stevig vast aan het ankertouw en wordt honderden meters meegesleurd voor hij eindelijk weer vaste grond onder de …
Meer dan alles wil de Nederlander 'respect'. Dat staat zelfs bovenveiligheid en goed onderwijs volgens onderzoek van de NPO. Maar wat is respect …
Het valt niet te ontkennen dat spanningen in de wereld – terreur, radicalisering, economische onzekerheid – ervoor zorgen dat we steeds vaker met een scheef oog naar 'de ander' kijken. Irritaties nemen toe, en daarmee …
Meer dan alles wil de Nederlander 'respect'. Dat staat zelfs boven veiligheid en goed onderwijs volgens onderzoek van de NPO. Maar wat is respect …
De generatie- en buurtgenoten Jürgen Schneider (31-12-1943) en Gisela Kallenbach (28-3-1944) lopen ieder op hun eigen manier uit de pas in de Deutsche Demokratische Republik. Schneider vecht voor zijn zelfstandigheid …
Ouders van tegenwoordig willen dat hun kinderen gelukkig zijn. Ze moeten zomin mogelijk obstakels tegenkomen en leren al op kleuterleeftijd dat ze …
Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.
‘Heerlijk, helder Heineken’, en al die andere stukjes muziek die zich in je hoofd willen nestelen. De jingle kent een lange en grillige geschiedenis, zo blijkt uit een documentaire De jingle is dood, lang leve de jingle.
Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.
Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.
Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.
Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.
Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.
Documentaire over het boek De Fikser (1966) van Bernard Malamud en over hoe literatuur een rol kan spelen bij het overbrengen van levenservaringen. …
Hoe een veilige vakantiestemming te vinden in een wereld geteisterd door terreur? Documentairemaker Margot de Nooijer vertrouwt de tegenstrijdige reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet en besluit om …
Are you the creator of this podcast?
and pick the featured episodes for your show.
Connect with listeners
Podcasters use the RadioPublic listener relationship platform to build lasting connections with fans
Yes, let's begin connectingFind new listeners
Understand your audience
Engage your fanbase
Make money