Cover art for podcast Beyond Leadership

Beyond Leadership

119 EpisodesProduced by Mark KalinWebsite

Beyond Leadership is a podcast that connects the business world with academia and provides a platform for entrepreneurs, leaders, managers, students, and everyone willing to learn and share their best practices and life stories about leadership. Going Beyond.Founder and owner: Mark Kalin

1:10:44

Aljoša Domijan, Lastnik enaA.com - "Pogled prve slovenske spletne trgovine na razvoj ter pomembnost biti danes priosten na spletu"

Aljoša je lastnik prve in največje slovenske spletne tržnice enaA.com, poznavalec in ljubitelj digitalne prodaje, podjetnik, startup investitor in motivator. Zase pravi, da živi in dela v čudovitem svetu v katerem lahko tu pa tam srečamo tudi enoroge.

Študij je zaključil na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubjani
in nato pričel svojo poklicno pot kot razvojni inženir v Razvojnem inštitutu Iskra Avtomatika v Ljubljani. Leta 1992 s partnerji ustanovil podjetje Gambit trade, kjer je vodil prve odmevne IT projekte v Sloveniji, med drugim tudi uvedbo prve kartice zdarvstvenega zavarovanja v Sloveniji. Konec leta 1999 se je podal v spletno prodajo in v naslednjih letih postavil prvo slovensko spletno trgovino www.enaA.com in jo razvil v največjo spletno tržnico v regiji z več kot tristo tisoč ponudbami.

Od leta 2014 do 2016 član sveta Zavod IAB Slovenija (IAB - Interactive Advertising Bureau). Leta 2014 je tudi ustanovil podjetje Aguatera in se z njim aktivno vključuje v razvoj startup trga v Sloveniji, na Hrvaškem in širši regiji. Investiral je v 17 startupov, od katerih so štirje že propadli. Zaenkrat en uspešen exit iz podjetja Viberate na vrhuncu kripto manije.

Podjetniško delovanje dopolnjuje z družbenimi aktivnostmi: en mandat kot podpredsednik Slovenskega društva Informatika, dva mandata kot predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije. Dve leti je bil tudi predsednik žirije WEBSI (2015, 2016) – spletni prvak ter dolgoletni član te žirije. Leta 2016 prejel nagrado Najboljšega mentorja za 3. generacijo startupov v ABC pospeševalniku. V letih 2015 in 2016 je bil tudi nominiran za enega izmed pet kandidatov za slovenskega investitorja leta. Je tudi član kluba slovenskih podjetnikov, član Slovenian Business Cluba, ter član CRANE – Croatian Business Angel Network. Redno predava na seminarjih ter objavlja strokovne in poljudne članke na temo startupov, trženja, komunikacije s tržnimi skupinami ter uporabe novih tehnologij v poslovnem okolju in družbi; zadnja leta kot kolumnist časnika Finance. 


Razvoj spletne trgovine
Spletna trgovina enaA, je tako kot ostale spletne trgovine, v aprilu podvojila prodajo in ob tem dodatno zaposlovala. Časi so za spletne trgovce izredno ugodni.

S povečano prodajo se v času pandemije srečujejo vsi spletni trgovci, tako v Sloveniji, kot v tujini. Ameriški gigant spletne trgovine Amazon je konec aprila poročal o rekordnem povečanju dohodka v prvem četrtletju. Samo v prvih treh mesecih so ustvarili 75,5 milijard dolarjev dohodka, kar je 26-odstotno povečanje v istem obdobju lani. Uporabniki njihovih storitev in kupci spletne trgovine Amazon so skupno od začetka pandemije vsako sekundo v povprečju porabili 11.000 dolarjev.

EnaA je v maju videl od 30 do 50-kratno povišanje glede na isto obdobje lani zaradi pandemije. Potrošniške navade so se že vrnile v poznana območja, anomalije v prodaji pa so se že zmanjšale. Domijan še dodaja, da se bodo kupci verjetno vrnili v trgovske centre, ko se bodo ti odprli. Zaradi pridobitve novih kupcev pri enaA vendarle pričakujejo, da bo višja prodaja ostala tudi do konca leta.


Fun fact: Njegova mobilna telefonska številka je starejša kot njegovi otroci in je ena izmed prvih 1000 mobilnih številk v Sloveniji

Naj quote: On a clear day you can see a better tomorrow

Naj knjiga: Borges - Izmišljije

Najljubša hrana: Ribe

Naj app: Google Maps

Njegovi trije nasveti:

- Če ste ustvarjalni, se ne čudite, da vas ne razumejo. Delate stvari za katere niti besede še ni,

- Denar je rezultat, ne rešitev,

- Dobiš to kar iščeš. Zato razmislite kaj iščete.


Educational emoji reaction

Educational

Interesting emoji reaction

Interesting

Funny emoji reaction

Funny

Agree emoji reaction

Agree

Love emoji reaction

Love

Wow emoji reaction

Wow

Are you the creator of this podcast?

Verify your account

and pick the featured episodes for your show.

Listen to Beyond Leadership

RadioPublic

A free podcast app for iPhone and Android

 • User-created playlists and collections
 • Download episodes while on WiFi to listen without using mobile data
 • Stream podcast episodes without waiting for a download
 • Queue episodes to create a personal continuous playlist
RadioPublic on iOS and Android
Or by RSS
RSS feed
https://anchor.fm/s/23b24288/podcast/rss

Connect with listeners

Podcasters use the RadioPublic listener relationship platform to build lasting connections with fans

Yes, let's begin connecting
Browser window

Find new listeners

 • A dedicated website for your podcast
 • Web embed players designed to convert visitors to listeners in the RadioPublic apps for iPhone and Android
Clicking mouse cursor

Understand your audience

 • Capture listener activity with affinity scores
 • Measure your promotional campaigns and integrate with Google and Facebook analytics
Graph of increasing value

Engage your fanbase

 • Deliver timely Calls To Action, including email acquistion for your mailing list
 • Share exactly the right moment in an episode via text, email, and social media
Icon of cellphone with money

Make money

 • Tip and transfer funds directly to podcastsers
 • Earn money for qualified plays in the RadioPublic apps with Paid Listens